Zink voorkomt mogelijk diabetes bij prediabetici

zinkZink verbetert de glucosetolerantie en kan mogelijk bij volwassenen met prediabetes de progressie naar diabetes vertragen. Dat blijkt uit een studie van wetenschappers van universiteiten uit Bangladesh in samenwerking met de University of Newcastle uit Australië. Eerdere onderzoeken hebben al aangetoond dat zink de glucosehuishouding verbetert bij mensen die al diabetes hebben. De onderzoekers wilden in deze studie onderzoeken of zink ook ingezet kan worden om te voorkomen dat prediabetici diabetes krijgen. Zij publiceerden daarover in het tijdschrift Diabetes Research and Clinical Practice.

 

Zink is betrokken bij de productie, opslag, secretie en werking van insuline, speelt een rol bij het koolhydraatmetabolisme en kan ontstekingsreacties temperen. De zinkconcentratie in het lichaam is het hoogst in de bètacellen van de pancreas, waar de productie van insuline plaatsvindt. Bangladesh is een van de meest zinkdeficiënte gebieden in de wereld. De inname van zink uit voeding is hier laag en voedingsvezels belemmeren de opname van zink door het lichaam.

 

Aan deze studie deden 55 volwassenen (30-65 jaar) met prediabetes mee. De ene helft kreeg als interventie gedurende zes maanden dagelijks 30 mg zinksulfaat, de ander helft een placebo. Na zes maanden waren de nuchtere bloedglucosewaardes van de zinksuppletiegroep significant verbeterd ten opzichte van de placebogroep (5,37 ± 0,20 mmol/L tegenover 5,69 ± 0,26 mmol/L), maar ook vergeleken met hun eigen bloedglucosewaardes bij aanvang van de interventie. HOMA (Homeostasis Model Assessment) parameters verbeterden significant qua bètacelfunctie, insulinegevoeligheid en -resistentie. Geen van de deelnemers ontwikkelde diabetes tijdens de loop van het onderzoek.

 

Het is de eerste studie die met het suppleren van zink een verbetering van de glucosehuishouding kon aantonen bij mensen met prediabetes. Het zou mooi zijn om met een simpele en goedkope interventie zoals zink diabetes type 2 te kunnen voorkomen. Grotere gerandomiseerde gecontroleerde studies met meer deelnemers zijn nodig om de bevindingen te bevestigen en het klinisch nut van zinksuppletie bij prediabetes te bepalen.

 

Referentie: Islam MR, Attia J, Ali L et al. Zinc supplementation for improving glucose handling in pre-diabetes: A double blind randomized placebo controlled pilot study. Diabetes Res Clin Pract. 2016;115:39-46. doi:10.1016/j.diabres.2016.03.010.

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/2583

  Printversie Zink voorkomt mogelijk diabetes bij prediabetici

Comments are closed.