Wat is astaxanthine?

Zalm astaxanthineAstaxanthine is een rode kleurstof (carotenoïde) die voorkomt in (wilde) zalm, krill, kreeft, krab en garnalen. Flamingo’s die deze diertjes eten krijgen de kleurstof binnen en ontwikkelen hierdoor de mooie rode / roze kleuren. Bij mensen beschermt de kleurstof tegen verbranding door de zon, een bijnaam is wel interne zonnebrand.

 

Alle carotenoïden hebben een bijzonder intense kleur. Zo bevat een wortel de carotenoïde bètacaroteen (oranje), en een tomaat bevat de kleurstof lycopeen (rood).

 

Supplementen van astaxanthine worden gemaakt uit de micro alg Haematococcus pluvialis, ook wel bloedregenalg genoemd. Dit is een groene alg, die zodra blootgesteld aan stress - zoals droogte, tekort aan voedsel en water - rood verkleurt.

 

Van alle carotenoïden is astaxanthine de meest krachtige, de bijnaam is ook wel “king of the carotenoids”.

 

Zalmen eten voor ze terugtrekken naar hun geboorteplaats om te paaien specifiek diertjes die astaxanthine bevatten. Vandaar dat ze tegen die tijd zo’n mooie rode kleur krijgen. De astaxanthine in hun spieren helpt om de watervallen tegen de stroom op te zwemmen en de stroming te trotseren. Sporters ervaren gelijke effecten bij hun sportinspanning als ze astaxanthine gebruiken, een snellere tijd, minder verzuring, meer spierkracht en vooral een beter uithoudingsvermogen van de spieren. Atleten die 4 weken dagelijks 6 mg astaxanthine innamen, produceerden minder melkzuur tijdens een inspanningstest, wat doet vermoeden dat hun inspanningscapaciteit toegenomen was.

 

Maar ook de ontstekingsremmende eigenschappen van astaxanthine zijn indrukwekkend. Indicaties zijn reuma, spierpijn, tennis elleboog, gewrichtspijnen en carpaal tunnel syndroom. Astaxanthine verlicht de pijn bij deze condities en remt eventueel aanwezige ontstekingen.
Sporters gebruiken astaxanthine om blessures te voorkomen of sneller te laten herstellen. Daarbij voorkomt astaxanthine spierdystrofie, waardoor een sporter die thuis zit vanwege een blessure sneller weer op het oude niveau zit.

 

Mensen die veel achter de computer zitten kunnen last krijgen van droge en vermoeide ogen. Capsules met astaxanthine kunnen dan gebruikt worden, omdat de kleurstof ook in het oog terechtkomt. Astaxanthine helpt de ogen aanzienlijk en beschermt het oog tegen schadelijk licht en maculadegeneratie. Van andere carotenoïden, luteïne en zeaxanthine, was dit al bekend.


Astaxanthine:

- Zeer krachtige antioxidant
- 100% natuurlijk
- Voor een frisse tint
- Gaat verbranding door de zon tegen
- Meer uithoudingsvermogen
- Ondersteuning van de ogen


Conclusie

Astaxanthine is een krachtige antioxidant met tal van gezondheidsbevorderende effecten. Vooral sporters en ouderen hebben baat bij gebruik. Astaxanthine is de absolute top als het gaat om natuurlijke preventie van zonnebrand en gezonde ogen.

 

Printversie Wat is astaxanthine?