Yoghurt helpt gewicht te verliezen

YoghurtYoghurt is geassocieerd met een lagere BMI, een lager lichaamsgewicht, minder gewichtstoename, een kleinere middelomtrek en minder lichaamsvet volgens een review van 22 studies door onderzoekers van de Universiteit van York (UK). De reviews suggereren gewichtsafname maar geen directe oorzaak-gevolg relatie. De consumptie van yoghurt is daarmee dus niet hét medicijn tegen overgewicht. Yoghurt toevoegen aan het dagelijks dieet maakt het wel makkelijker om lichaamsvet te verliezen.

 

Voor het onderzoek werden 22 verschillende studies bekeken die uitgevoerd waren tussen 1979 en 2010 in landen als Amerika, Korea, Frankrijk en Australië, waarmee de eetgewoonten en het gewicht van meer dan 181.000 volwassenen voor zeker vijftien jaar gevolgd werden. Deze publicatie uit het tijdschrift The International Journal of Obesity is daarmee het grootste onderzoek met bewijzen over de effecten van yoghurt. In één van de studies verloren deelnemers 22 % meer gewicht en bijna twee keer zoveel buikvet als zij yoghurt aan hun dieet toevoegden. Een andere studie vond dat een dagelijkse dosis yoghurt was gerelateerd aan een significant lagere BMI bij vrouwen.

 

Volgens de onderzoekers is yoghurt door zijn beschikbaarheid makkelijk toe te voegen aan een dieet. Yoghurt bevat veel water, eiwitten en goede bacteriën, is voedzaam en kan daarmee de behoefte aan snacken voorkomen. Yoghurt heeft een gezond imago en kan ook aanmoedigen andere aspecten van een gezondere leefstijl zoals beweging te omarmen. Bij de keuze in de winkel moeten echter de ingrediënten op de verpakkingen goed gelezen worden om te voorkomen dat er een product vol suiker wordt gekocht.

 

Referentie:
Eales J, Glanville J, Atkinson RL et al. Is consuming yoghurt associated with weight management outcomes? results from a systematic review. International Journal of Obesity. 2016; 40(5):731–746.

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/2319

 Printversie Yoghurt helpt gewicht te verliezen

Comments are closed.