Wellicht kwart reductie op cardiovasculair incident door hoge dosering EPA

VisolieHoge doseringen (vier gram per dag, merknaam Vascepa) van het omega 3-vetzuur eicosapentaeenzuur (EPA) laten zeer gunstige cardiovasculaire effecten zien in de gerandomiseerde dubbelblind placebogecontroleerde studie REDUCE-IT.

 

Aan de studie namen 8179 patiënten uit 11 landen deel, allen met een hoge triglyceridenspiegel en een verhoogd risico op een cardiovasculair incident (dood door een cardiovasculair incident, een niet-fatale beroerte of een niet-fataal hartinfarct). In het verleden hadden ze een hartinfarct of een beroerte doorleefd, of ze hadden diabetes, gecombineerd met een extra risicofactor (bijvoorbeeld een hoge bloeddruk). Ook gebruikten alle deelnemers een statine. Ze werden in de studie gerandomiseerd naar dagelijks vier gram van het zuivere EPA-product of placebo.

 

Na een mediane follow-up van 4,9 jaar, was er in de EPA-groep sprake van een relatieve risicoreductie van ongeveer 25 procent in het optreden van een belangrijk cardiovasculair incident (p<0,001). Dat betrof een cardiovasculaire dood, een niet-fataal hartinfarct, niet-fatale beroerte, coronaire revascularisatie of een instabiele angina pectoris die opname in het ziekenhuis vereiste. Het EPA-product werd goed verdragen en was veilig in gebruik.

 

De studie is nog niet gepubliceerd; dit nieuwsbericht is opgesteld op basis van een persbericht dat is opgesteld door de producent van het product Amarin. De gehele studie zal gepubliceerd worden na 10 november, nadat er op het Amerikaanse congres van de American Heart Association een presentatie over is gehouden.

 

Referentie:
Bhatt, D. L., Steg, P. G., Brinton, E. A., Jacobson, T. A., Miller, M., Tardif, J.-C., … Ballantyne, C. M. (2017). Rationale and design of REDUCE-IT: Reduction of Cardiovascular Events with Icosapent Ethyl-Intervention Trial. Clinical Cardiology, 40(3), 138–148.

 

Bron: https://www.orthofyto.com/nieuws/orthomoleculair/wellicht-kwart-reductie-op-cardiovasculair-incident-door-hoge-dosering-epa/

Comments are closed.