Vitamine D-inname vader bepalend voor lengte en gewicht baby

vader en zoonDe vitamine D-inname van de vader voor de conceptie houdt verband met de lichaamslengte en het gewicht van zijn kind op vijfjarige leeftijd. De vitamine D-inname van de moeder heeft op deze lichamelijke eigenschappen geen effect. Dit concluderen onderzoekers van het Ierse University College in Dublin.

 

Eerder werd aangetoond dat vitamine D-inname door zwangere vrouwen een belangrijke rol speelt bij de algehele gezondheid en die van de skeletspieren.

 

‘Of de inname van deze vitamine bij toekomstige vaders ook voordelen heeft, kreeg tot nu toe nog weinig aandacht’, aldus onderzoeker Cilia Mejia Lancheros van de School of Public Health, Physiotherapy and Sport Science, onderdeel van de Ierse universiteit.

 

Lifeways Cross-Generation Cohort Study

De onderzoekers analyseerden data uit de Lifeways Cross-Generation Cohort Study, een langetermijnonderzoek in Ierland.

Op basis van vragenlijsten (food frequency questionnaires) van 361 vader-kindparen concludeerden de onderzoekers dat er een verband bestaat tussen de vitamine D-inname gedurende het eerste prenatale trimester en de lichaamslengte en het gewicht van het kind.

 

Bij het onderzoek zijn de lichamelijke eigenschappen op vijfjarige – en negenjarige leeftijd meegenomen in de calculatie.

 

Mogelijk verstorende factoren

Om een betrouwbaar beeld te geven zijn niet-biologische vaders niet meegenomen en zijn de volgende mogelijk verstorende factoren in acht genomen: leeftijd van de ouders, hoogte van de energie-inname, lichaamsgewicht, geslacht van het kind, vitamine D- en calorie-inname van het kind en zijn of haar mate van lichamelijke beweging in de zon.

 

Alleen effect na inname vader

De onderzoekers vonden dat de inname van vitamine D van de moeder in het eerste en tweede zwangerschapstrimester geen verband hield met het gewicht en lengte van het kind op zowel vijf- als negenjarige leeftijd.

 

Voedingsstatus

Een verklaring voor deze uitkomst is volgens de onderzoekers dat de voedingsstatus van de vader in het preconceptioneel stadium invloed heeft op de gezondheid, kwaliteit en functie van hun spermacellen. Het onderzoek bewijst hiermee dat de voeding van de moeder niet de enige factor is in de ontwikkeling en gezondheid van de geborene.

 

Bron: http://www.voedingnu.nl/

Comments are closed.