Vitamine D dempt ontsteking door zonnebrand

verbrandWanneer een uur na het oplopen van zonnebrand een hoge dosering vitamine D-suppletie wordt genomen, vermindert dat de roodheid, zwelling en ontsteking van de huid aanzienlijk. Dat concludeert een Amerikaans onderzoeksteam van de afdeling Dermatologie bij de Case Western Reserve University School of Medicine en het Cleveland Medical Center van de universitaire ziekenhuizen in Cleveland. Het effect van vitamine D bleek dosisafhankelijk. Een hoge doses was niet alleen in staat om de ontsteking te remmen, maar activeerde ook genen die schade aan de huid helpen herstellen.

 

Tijdens de dubbelblinde studie kregen 20 deelnemers willekeurig een placebo of een dosering vitamine D van 50.000, 100.000 of 200.000 IE een uur nadat een kleine UV-lamp voor ′zonnebrand′ op de binnenkant van hun arm had gezorgd. De deelnemers moesten na 24, 48, 72 uur en 1 week na het experiment terugkomen voor een follow-up, waarbij huidbiopsies voor verdere testen werden afgenomen. Daaruit bleek dat de deelnemers met de hoogste doses vitamine D (200.000 IE) daarvan het meest profijt hadden, zoals minder ontsteking van de huid 48 uur na de verbranding (door een verlaging van ontstekingsmarkers TNF-α en iNOS). Hoge bloedwaarden vitamine D zorgde ook voor een minder rode huid en een activatie van genen geassocieerd met herstel van de huidbarrières.

 

Vitamine D verhoogt in de huid het ontstekingsremmende enzym arginase-1, dat helpt de schade aan huidweefsel te herstellen en activeert op zijn beurt ook andere ontstekingsremmende eiwitten. Lage bloedwaarden vitamine D zorgde bij deelnemers juist voor activatie van ontstekingsbevorderende genen. De bevindingen werden gepubliceerd in het tijdschrift The Journal of Investigative Dermatology. De wetenschappers wijzen erop, gezien het lage aantal deelnemers aan het onderzoek, dat er meer vervolgstudies nodig zijn voor klinische toepassing van vitamine D bij zonnebrand.

 

Referentie:
Scott JF, Das LM, Ahsanuddin S et al. Oral vitamin D rapidly attenuates inflammation from sunburn: an interventional study. The Journal of Investigative Dermatology. 2017 Apr. doi:10.1016/j.jid.2017.04.040

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/3116

Comments are closed.