Vitamine C-niveau crasht tijdens knieoperatie

vitc-operatieTijdens een chirurgische ingreep aan de gewrichten (met name artroplastiek) daalt het vitamine C-niveau sterk, tenzij de patiënt een vitamine C-supplement neemt. Volgens een Zwitsers onderzoek kan een daling van vitamine C de ontwikkeling van gewrichtsfibrose in de hand werken. Gewrichtsfibrose, wildgroei van bindweefsel, is een mogelijke complicatie van artroplastiek en maakt de gewrichten stroef en pijnlijk.

 

Aan de placebo-gecontroleerde studie namen 100 patiënten deel, waarvan de helft tweemaal per dag 500 mg vitamine C nam, 50 dagen lang, te beginnen vanaf de dag voorafgaand aan de operatie. Vijf patiënten uit de vitamine C-groep hadden een jaar later te maken met gewrichtsfibrose, terwijl dat er in de controlegroep elf waren. Op het eerste gezicht een duidelijk verschil, maar nog geen statistisch beduidend verschil.

Het belang van vitamine C kwam vooral naar voren uit beschouwing van de vitamine C-niveaus. Zeven dagen na de ingreep lag het vitamine C-niveau van de controlegroep ver onder het normale niveau: 44% van die patiënten had zelfs een uitgesproken vitamine C-gebrek. Bij de patiënten die vitamine C namen, werd slechts een geval geteld met een suboptimaal niveau.

 

Verdere analyse bracht aan het licht dat gewrichtsfibrose duidelijk vaker voorkomt bij patiënten bij wie het vitamine C-niveau sterk daalde na de ingreep (ongeacht het startniveau). Die waarneming was wel statistisch beduidend en uiteraard waren het vooral vooral patiënten uit de controlegroep (61% versus 6%) bij wie het vitamine C-niveau 'crashte'.

 

Referentie:
Behrend H, Lengnick H, Zdravkovic V et al. Vitamin C demand is increased after total knee arthroplasty: a double-blind placebo-controlled-randomized study. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc. 2018 Jun 28. doi: 10.1007/s00167-018-5030-3

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/3845

Comments are closed.