Vitamine C en lichaamsgewicht

Vitamine CDe huidige vitamine C-aanbevelingen zijn gebaseerd op een ‘one size fits all’-principe. Het lichaamsgewicht heeft echter invloed op de vitamine C-status en overgewicht leidt tot een lagere vitamine C-plasmaconcentratie. Dit betekent dat mensen met overgewicht of obesitas een hogere vitamine C-inname zouden moeten hebben dan mensen met een normaal gewicht. Onderzoekers hebben nu berekend hoeveel vitamine C iemand op basis van het lichaamsgewicht nodig heeft.
 
De berekening vond plaats op basis van de data van twee goed uitgevoerde vitamine C-dosis-concentratiestudies, namelijk een gedetailleerde farmacokinetische studie en een depletie-repletie-studie. In de depletie-repletie-studie is gekwantificeerd wat het effect is van het lichaamsgewicht op de vitamine C-plasmaconcentratie bij toediening van een enkele dosis vitamine C aan 68 niet-rokende mannen met een vitamine C-tekort en een lichaamsgewicht tussen de 59 en 91 kilogram. Op basis van deze gegevens hebben de wetenschappers gemodelleerd hoe de vitamine C-concentratie zich zou ontwikkelen bij suppletie met ongeveer 120 mg vitamine C gedurende een maand. Vervolgens hebben ze bekeken hoe deze waardes zich verhouden tot de dosis-concentratie-curve die gevonden is in de farmacokinetische studie. Hieruit bleek dat mensen met het hoogste lichaamsgewicht dagelijks 32 mg vitamine C meer nodig hebben om dezelfde vitamine C-plasmaconcentratie (50 µmol/L) te bereiken dan mensen met het laagste lichaamsgewicht. Oftewel, waar iemand van 60 kg dagelijks 110 mg vitamine C nodig heeft, heeft iemand van 91 kg ongeveer 140 mg vitamine C nodig. De Gezondheidsraad adviseert dagelijks 75 mg vitamine C binnen te krijgen. De EFSA hanteert een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 110 mg. Volgens deze studie zijn beide referentiewaarden niet toereikend voor iemand met overgewicht.
 
Andere factoren kunnen de vitamine C-behoefte verder verhogen, zoals roken, infecties, laaggradige ontsteking of onderliggend lijden waaronder cardiovasculaire aandoeningen en diabetes type 2. Het onderzoek geeft temeer aan dat een gepersonaliseerde aanpak op zijn plaats is.
 
De volledige Engelstalige publicatie kunt u hier teruglezen.
 
Referentie:
Carr, A. C., Block, G., & Lykkesfeldt, J. (2022). Estimation of Vitamin C Intake Requirements Based on Body Weight: Implications for Obesity. Nutrients, 14(7), 1460.
 
Bron: https://www.orthofyto.com/orthomoleculair/vitamine-c-en-lichaamsgewicht

Comments are closed.