Vitamine B6 versterkt mogelijk stressverlagend magnesium

MagnesiumToevoeging van vitamine B6 aan magnesium heeft een bijkomend stressverlagend effect bij gezonde doch gestresseerde volwassenen. In een klinische studie met 264 deelnemers verminderde zowel magnesium als magnesium plus vitamine B6 de stressscore (DASS-42) met 42-45%. Vitamine B6 leek stress sterker te minderen enkel bij deelnemers met de meeste stress, voor de hele deelnemersgroep was het effect niet significant. Alle deelnemers hadden enigermate te kampen met stress en ze hadden magnesiumtekort volgens meting van de magnesiumstatus in rode bloedcellen.

 

Kleinere studies hebben in het verleden al bewezen dat magnesium kan helpen om stress te verminderen, cortisol te verlagen of slapeloosheid tegen te gaan. Omgekeerd verhoogt stress de uitscheiding van magnesium naar de urine. Deelnemers van deze studie namen dagelijks 300 mg magnesium als lactaatdehydraat, opgedeeld in drie dosissen.

 

Als cofactor kan vitamine B6 de aanmaak en afbraak van neurotransmitters in de hersenen ondersteunen. Bij ratten verhoogt vitamine B6 bovendien de opname van magnesium naar de cel en een studie bij negen vrouwen nam de magnesiumstatus in de rode bloedcellen toe dankzij een vitamine B6-supplement. In deze studie was van een stressverlagende werking van 30 mg pyridoxine gemiddeld niet veel te merken. Behalve dan in de groep van deelnemers die met de meeste stress te maken hadden: die ondervond een sterkere stressverlaging dankzij magnesium plus vitamine B6. Vooral deze groep van mensen kan baat er baat bij hebben om op die manier het risico op mentale problemen op termijn verminderen.

 

Referentie:
Pouteau E, Kabir-Ahmadi M, Noah L et al. Superiority of magnesium and vitamin B6 over magnesium alone on severe stress in healthy adults with low magnesemia: A randomized, single-blind clinical trial. PLoS One. 2018 Dec 18;13(12):e0208454

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/4220

Comments are closed.