Vitamine B12 uit algen kan helpen bij tekort

ChlorellaOnderzoekers hebben voor het eerst waargenomen dat supplementen met een alg de effecten van vitamine B12-tekort tenietdoen.1 Zeventien vegetariërs met tekenen van B12-tekort moesten hiervoor 9 g Chlorella pyrenoidosa per dag innemen. Na twee maanden waren MMA en homocysteïne in het serum gezakt, en was de vitamine B12-status gestegen. Bij 60 % van de deelnemers werd een drievoudig gunstige trend vastgesteld: lagere MMA- en homocysteïnewaarde en hogere B12-status.

Een te hoog methylmalonzuur (MMA) is een teken dat het enzym MMA-coA-mutase ondermaats werkt. Omdat MMA-coA-mutase adenosylcobalamine (vitamine B12) als cofactor nodig heeft, kan dit een gevolg zijn van tekort. B12-tekort kan ook een van de oorzaken zijn van verhoogd homocysteïne, vanwege methioninesynthase dat methylcobalamine als B12 nodig heeft.

De studieresultaten zijn interessant voor vegetariërs en vooral veganisten. Een recente overzichtsstudie vond dat 47 % van alle vegetariërs en 86 % van alle strikte veganisten een B12-tekort hebben.2 Nu is serum-B12 is geen goede indicator en de percentages hangen af van de drempelwaarde voor B12-tekort. Meestal liggen die drempelwaardes te laag: ook serumwaarden boven die drempelwaarden zijn niet voldoende voor een goede gezondheid. Dat vraagt vooral om extra aandacht bij senioren: veroudering is een belangrijke oorzaak van gebrek, omdat de opname van vitamine B12 erg ingewikkeld is.

Algen bevatten inderdaad vitamine B12 maar vaak ook pseudo-vitamine B12, dat in het lichaam niet actief is. Spirulina bevat vooral pseudo-vitamine B12. Negen gram Chlorella pyrenoidosa levert ongeveer 20 µg actief vitamine B12. Minimum (gezonde jonge mensen) is een inname van 2 tot 3 µg.

Deze studie werd gesponsord door de producent van de chlorella-tabletten. Een grotere, onafhankelijke studie moet snel meer duidelijkheid brengen voor de steeds groeiende groep van vegetariërs.

Literatuur:

  1. Merchant RE, Phillips TW, Udani J. Nutritional supplementation with chlorella pyrenoidosa lowers serum methylmalonic acid in vegans and vegetarians with a suspected vitamin b12 deficiency. J Med Food. 2015 Dec;18(12):1357-62

  2. Pawlak R, Lester SE, Babatunde T. The prevalence of cobalamin deficiency among vegetarians assessed by serum vitamin B12: a review of literature. Eur J Clin Nutr. 2014 May;68(5):541-8

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/2105

 Printversie Vitamine B12 uit algen kan helpen bij tekort

Comments are closed.