Veel studenten tekort aan vitamine C

Vitamine CVitamine C is de bekendste vitamine. Een van de belangrijkste eigenschappen van vitamine C is de anti-oxidante werking, die cellen helpt beschermen tegen de schadelijke invloeden van vrije radicalen. Recent onderzoek laat zien dat jonge, gezonde studenten te weinig vitamine C binnen krijgen via hun voeding. Op den duur kan dit leiden tot diverse aandoeningen.

 

Vrije radicalen veroorzaken schade aan lichaamscellen, wat uiteindelijk tot celdood kan leiden. Als antioxidant neutraliseert vitamine C vrije radicalen en beschermt zo cellen tegen de schadelijke effecten hiervan. Er is al veel onderzoek gedaan dat bevestigt dat vitamine C suppletie de gezondheid en welzijn verbetert.

 

Een dieet dat rijk is aan fruit en groenten beschermt tegen een aantal ziekten. Deze effecten worden voornamelijk toegeschreven aan vitamine C en andere plantaardige beschermstoffen. In de Verenigde Staten is de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voor vitamine C onlangs verhoogd naar 75 mg per dag voor vrouwen, 90 mg per dag voor mannen en nog eens 35 mg per dag extra voor rokers.

 

Glutathion (GSH) is een antioxidant dat zich in cellen bevindt en ervoor zorgt dat de processen en eiwitten in de cel beschermd worden tegen schadelijke invloeden. GSH is voornamelijk in zijn gereduceerde vorm aanwezig en meer als geoxideerd GSH (GSSG), wanneer de cel onderhevig is aan oxidatieve stress. Uitputting van de GSH-voorraden in de cel wordt in verband gebracht met degeneratieve ziekten, zoals hart- en vaatziekten, type 2 diabetes en kanker.

 

Het herstellen van het gehalte GSH in cellen door aanpassing van het dieet zou een effectieve preventieve maatregel kunnen zijn om schade door oxidatieve stress te verminderen. Er is echter nog maar weinig bekend over het effect van vitamine C op de intra- cellulaire voorraad van GSH. Daarom is door de Sultan Quaboos Universiteit in Oman onderzoek gedaan naar de vitamine C-status van hun studenten [1].

 

Aan dit onderzoek deden 200 niet-rokende, mannelijke studenten mee. Door middel van een voedingsdagboek werd gekeken naar de inname van vitamine C-rijk voedsel. Tevens werden de concentraties vitamine C, glutathion, thiolen en de totale antioxidant capaciteit (TAC) van het bloed gemeten.

 

Van de 200 studenten bleek 38% (n=76) de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 75 mg vitamine C per dag binnen te krijgen (ADI- groep). De overige 62% (n=124) van de deelnemers kreeg echter te weinig vitamine C binnen (LDI-groep).

 

De studenten in de LDI-groep hadden significant lagere concentraties GSH, thiolen en totale antioxidant capaciteit (TAC), dan de studenten in de ADI-groep. In de LDI-groep was eveneens sprake van verhoogde waarden van oxidatieve stress; malondialdehyde (MDA) en nitrieten plus nitraten (NN). Daarnaast waren de plasma- concentraties van vitamine C significant hoger in de ADI-groep [1].

 

Suppletie met vitamine C

Uit bovenstaand onderzoek blijkt dat 64% van de deelnemende studenten te weinig vitamine C binnen krijgt. Dit staat in verband met een verlaagde concentratie GSH en een verminderde antioxidant capaciteit van het lichaam. Suppletie met vitamine C zou de glutathionconcentraties kunnen herstellen en de lichaamscellen beter weerbaar kunnen maken tegen oxidatieve stress [2].

 

Literatuur:

  1. Waly MI, Al-Attabi Z, Guizani N. Low Nourishment of Vitamin C Induces Glutathione Depletion and Oxidative Stress in Healthy Young Adults. Prev. Nutr. Food Sci. 2015;20(3):198-203.
  2. Ramezanipour M, Jalali M, Sadrzade-Yeganeh H, et al. The effect of weight reduction on antioxidant enzymes and their association with dietary intake of vitamins A, C and E. Arq Bras Endocrinol Metabol. 2014;58:744-749.

 

Bron: Nieuwsbrief Springfield

 

Printversie Veel studenten tekort aan vitamine C

Comments are closed.