Vasten met tussenpozen niet beter dan normaal diëten

intermittent-fastingEen 5:2-dieet werkt niet beter dan een -20%-dieet. Duitse onderzoekers hebben een steeds populairder wordend intermittend fasting-strategie ‒ vijf dagen geen beperking en twee dagen 'zwaar vasten' ‒ getoetst tegen een conventioneel dieet. Beide dieetplannen slaagden erin om het lichaamsgewicht met 5% te verlagen. Ook voor metabole biomarkers en genexpressie in vetcellen vonden de onderzoekers geen beduidende verschillen.

 

Extra voordelen van vasten met tussenpozen werden dus niet waargemaakt. Toch noemen de onderzoekers het resultaat van hun studie een succes. Voor sommige patiënten is het volgen van een 5:2-dieet gemakkelijker te volgen dan een conventioneel dieetplan. De patiënten moeten voor zichzelf uitmaken welk plan bij hen het beste past. Want de gezondheidswinst van gewichtsverlies is duidelijk: een 5%-gewichtsvermindering gaat gepaard met 20% minder vet tussen de organen.

 

De studie begon met 150 volwassen deelnemers met overgewicht of obesitas die in drie groepen ondergebracht werden: een groep die het 5:2-dieet volgde, een groep die het conventionele dieet volgde en een controlegroep. Het doel van het conventionele dieet was een dagelijkse 20%-reductie van calorie-inname. De 5:2-groep mocht gedurende vijf dagen zo veel eten als ze wilden, maar twee dagen lang moesten ze het doen met 25% van hun normale calorie-inname. Netto komt dit ook neer op gemiddeld 20% minder calorieën per dag.

 

Referentie:

Schübel R, Nattenmüller J, Sookthai D et al. Effects of intermittent and continuous calorie restriction on body weight and metabolism over 50 wk: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2018 Nov 1;108(5):933-945

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/3905

Comments are closed.