Ubiquinol en stress-gerelateerde vermoeidheid

StressBij onvoldoende herstel van vermoeidheid kan een grotere belasting met vrije radicalen ontstaan, dat zich op termijn tot chronische vermoeidheid kan ontwikkelen. Nieuwe studieresultaten laten zien dat suppletie met ubiquinol, vanwege de antioxidatieve eigenschappen, verergering van vermoeidheid kan voorkomen. Dit effect komt onder meer tot stand via een verbeterde functie van het centrale zenuwstelsel.
 

Onderzoek verpleegkundigen

Praktijkervaringen met ubiquinol, een antioxidant en component in de ademhalingsketen in de mitochondriën, laten positieve resultaten zien bij vermoeidheidsklachten. Recent is het gebruik van ubiquinol onderzocht bij verpleegkundigen die vermoeidheid en stress ervaarden tijdens hun werk ten tijde van de COVID-19 pandemie.
 
Van de 85 verpleegkundigen, die gedurende zestig dagen dagelijks 100 mg ubiquinol gebruikten, ervaarden 62% minder stress, 55% had minder lichamelijke vermoeidheidsklachten en 56% ervaarde minder mentale vermoeidheid. De verbeteringen werden na gemiddeld 24 dagen suppletie opgemerkt door de verpleegkundigen.
 

Studie gezonde volwassenen

De ervaringen van het ziekenhuispersoneel zijn in lijn met de resultaten van een recente klinische studie uitgevoerd door Mizuno en collega’s. Zij onderzochten de effecten van het gebruik van ubiquinol op vermoeidheidsklachten bij gezonde volwassenen. Hieruit blijkt onder andere dat het effect van ubiquinol tot stand komt via een verbeterde functie van het centrale zenuwstelsel.
 

Ubiquinol vermindert vermoeidheid via het centrale zenuwstelsel

Gezonde volwassenen, met milde vermoeidheidsklachten gedurende een tot zes maanden, namen deel aan het onderzoek. De 62 deelnemers werden onderverdeeld in drie groepen:

  • groep 1 kreeg 100 mg ubiquinol per dag;
  • groep 2 kreeg 150 mg ubiquinol per dag;
  • groep 3 kreeg een placebo.

Alle groepen bestonden overwegend uit vrouwen van rond de veertig jaar. Het onderzoek duurde twaalf weken. Tijdens deze periode werden subjectieve vermoeidheidsklachten uitgevraagd door middel van vragenlijsten. Daarnaast werd bloedonderzoek uitgevoerd om de ubiquinol bloedconcentratie te bepalen en de oxidatieve stress te meten.
 
Uit het bloedonderzoek bleek dat de concentratie van ubiquinol in de suppletiegroepen drie- tot viermaal hoger werd tijdens de studieperiode. Daarbij waren de bloedspiegels van ubiquinol na suppletie met 150 mg niet significant verschillend dan die na
100 mg ubiquinol. Echter, de gevonden effecten waren prominenter bij een sterkere bloedspiegelstijging.
 
In beide ubiquinolgroepen ervaarden de deelnemers minder vermoeidheid of slaperigheid na het uitvoeren van een cognitieve taak. De groep die de hogere dosering ubiquinol had gebruikt, ervaarde daarnaast een betere ontspanning na het uitvoeren van een cognitieve taak ten opzichte van de mensen die placebo hadden gekregen. Ook slaperigheid, voor en na een taak, verbeterde en de deelnemers waren gemotiveerder om een taak uit te voeren. Net als bij de verpleegkundigen, werden ook hier de effecten van ubiquinol na vier weken gebruik zichtbaar.
 
De wetenschappers denken dat de verminderde slaperigheid en verbeterde ontspanning toe te wijzen zijn aan een verbeterde functie van het centrale zenuwstelsel. De verbeterde functie van de parasympaticus na het uitvoeren van een cognitieve taak, correleerde namelijk met de ubiquinol bloedconcentratie.
 
In het bloedonderzoek werd tevens gevonden dat de oxidatieve stress significant lager was geworden na suppletie met ubiquinol. Daarbij zou het effect van ubiquinol op de cognitieve functie tot stand kunnen komen via het verbeteren van de mitochondriale functie. Ubiquinol is namelijk een belangrijke speler in de mitochondriale respiratoire keten.
 
Suppletie met ubiquinol kan vanwege de antioxidatieve eigenschappen negatieve emoties beïnvloeden. Het geeft niet alleen een subjectief gevoel van ontspanning, maar daarnaast ook een objectief meetbare stimulatie van de parasympatische activiteit.
De wetenschappers concluderen dat ubiquinol milde vermoeidheidsklachten bij gezonde volwassenen kan verminderen en cognitief functioneren kan verbeteren.
 
Referentie:
Mizuno K, Sasaki AT, Watanabe K, et al. Ubiquinol-10 Intake Is Effective in Relieving Mild Fatigue in Healthy Individuals. Nutrients. 2020 Jun 2;12(6):1640.
 
Bron: https://springfieldnutra.com/nieuws/ubiquinol-en-stress-gerelateerde-vermoeidheid/

Comments are closed.