Tripterygium wilfordii effectief bij reuma

Tripterygium wilfordiiTripterygium wilfordii (thunder god vine) is een plant die gedurende lange tijd in de traditionele Chinese geneeskunde wordt gebruikt bij reumatoïde artritis. Om de effecten en veiligheid bij de gewrichtsaandoening beter in kaart te brengen, hebben wetenschappers een meta-analyse uitgevoerd met totaal veertig klinische studies. Hierbij werd gekeken naar het effect op de klachten en de veiligheid van gelijktijdig gebruik met reguliere medicatie.
 
Aan de veertig studies hadden 3092 reumapatiënten deelgenomen. De meta-analyse liet zien dat gecombineerd gebruik van T. wilfordii en antireumamedicijnen klachten als ochtendstijfheid, zwelling van de gewrichten en pijn significant kon verminderen. Daarnaast vonden de onderzoekers dat het gecombineerde gebruik leidde tot een afname van C-reactief proteïne (CRP), de bezinkingssnelheid van rode bloedcellen en reumafactor. Dit betekent dat gebruik van de plant ontstekingsremmende effecten had en de totale ontstekingsgraad van het lichaam lager werd.
 
De onderzoekers concluderen dat gelijktijdig gebruik van T. wilfordii en antireumamedicatie de effectiviteit van de behandeling kan verbeteren. De plant was verder veilig bij gelijktijdig gebruik met antireumamedicatie en werd goed getolereerd door de reumapatiënten. Bijwerkingen werden zelden gevonden. Echter, andere studies laten zien dat T. wilfordii bij langdurig gebruik van een (te) hoge dosering immunosuppressief kan werken. Bovendien zou de plant de mannelijke vruchtbaarheid kunnen verminderen door de productie van zaadcellen te remmen. In de praktijk is het daarom belangrijk om door middel van bloedonderzoek de immuunfunctie te monitoren en bij een kinderwens gebruik van de plant te staken.
 
Referentie:
Zheng, W., Mei, Y., Chen, C., Cai, L., & Chen, H. (2021). The effectiveness and safety of Tripterygium wilfordii glycosides combined with disease‐modifying anti‐rheumatic drugs in the treatment of rheumatoid arthritis: A systematic review and meta‐analysis of 40 randomized controlled trials. Phytotherapy Research, 35(6), 2902-2924.
 
Bron: https://www.orthofyto.com/orthomoleculair/tripterygium-wilfordii-effectief-bij-reuma.html

Comments are closed.