Taurine zinvol bij psychose

TaurineSuppletie met taurine kan symptomen verminderen bij personen die een eerste psychose doormaakten. De resultaten van de studie werden gepresenteerd tijdens het congres van de International Early Psychosis Association (IEPA).

 

Aan de studie namen 121 jongvolwassenen deel in de leeftijd van 18 tot 25 jaar die voor het eerst een psychose hadden doorgemaakt. Ze gebruikten allen een lage dosis antipsychotica en werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. Het supplement bestond uit vier gram taurine per dag en werd gedurende twaalf weken gegeven. Voor en na de interventieperiode werden met behulp van vragenlijsten symptomen gescoord. Ook werd het cognitief functioneren geregistreerd.

 

Uiteindelijk voltooiden 86 deelnemers de studie, 47 personen in de suppletiegroep en 39 personen in de placebogroep. Suppletie met taurine leidde tot een significante afname van symptomen van een psychose. Ook werd er onder invloed van suppletie een significante verbetering gezien van depressieve klachten en van het functioneren op het werk en op sociaal vlak. Suppletie was niet van invloed op de cognitie. Het supplement werd goed verdragen door de deelnemers en leidde niet tot bijwerkingen.

 

Taurine is een aminozuur met een neuroprotectief effect in het brein. De wetenschappers plannen een vervolgstudie waarbij het effect van taurine – al dan niet in combinatie met andere supplementen – in relatie tot psychoses verder wordt onderzocht.

 

Referentie:
Congres van de International Early Psychosis Association (IEPA), oktober 2016, Milaan, Italië

 

Bron: Ortho.nl

Comments are closed.