Swank- versus Wahlsdieet getest bij multiple sclerose

Multiple sclerosisUit een studie waar Terry Wahls zelf aan meewerkte, blijkt dat haar voedingsaanpak klinisch betekenisvolle vermindering in vermoeidheid met zich meebrengt bij patiënten met multiple sclerose (MS). Bij 87 patiënten werd het Wahlsdieet vergeleken met het Swankdieet. In grote lijnen scoorde Terry Wahls' aanpak even goed als het Swankdieet. De patiënten leden aan de relapsing-remitting variant van MS.
 
Het Swankdieet legt een beperking op verzadigde vetten op: de inname ervan mag niet meer dan 15 gram per dag bedragen. Volgers moeten ook vier porties volkoren en vier porties groente en fruit eten. Het Wahlsdieet adviseert zes tot negen porties groenten en fruit, en 170 tot 340 gram vlees per dag. Granen, peulvruchten, eieren en zuivel worden uit het dieet geweerd, wat duidelijk geïnspireerd is door de paleolithische voeding.
 
Alle patiënten kregen ook supplementen voorgeschreven, per dag: één theelepel levertraan, 1000 mcg methyl-vitamine B12, 1000 mcg methylfolaat, een multivitamine zonder ijzer en 5000 I.E. vitamine D3.
 
De vermoeidheid werd geëvalueerd met de Fatigue Severity Scale, een schaal van 0 tot 9 punten. In de Wahlsgroep daalde die na 12 weken met 0,7 punt en na 24 weken met 1,3 punt. In de Swankgroep bedroeg die daling 0,9 en 1,0 punt. Ook de kwaliteit van leven, gemeten met de MSQoL-54-schaal, ging erop vooruit in beide groepen. Er was een kleine verbetering in de 6-minuten-wandeltest, enkel in de Wahlsgroep en enkel na 24 weken significant.
 
Dr. Terry Wahls is zelf MS-patiënt die zichzelf (letterlijk) staande heeft gehouden met voeding, voedingssupplementen en andere leefstijlaanpassingen. Zij heeft een aantal boeken geschreven over haar behandeling.
 
Referentie:
Wahls TL, Titcomb TJ, Bisht B et al. Impact of the Swank and Wahls elimination dietary interventions on fatigue and quality of life in relapsing-remitting multiple sclerosis: The WAVES randomized parallel-arm clinical trial. Mult Scler J Exp Transl Clin. 2021 Jul 31;7(3):20552173211035399
 
Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/5741

Comments are closed.