Supplementen kunnen gedrag tieners op school verbeteren

TienerDe onderzoekers deelden in totaal 196 tieners (tussen de 13 en 16 jaar oud) op in 2 groepen en gaven hen dagelijks een multivitaminen en -mineralenpreparaat in combinatie met een dosis omega-3 vetzuren (165 mg EPA en 116 mg DHA), of een placebo.

 

De bloedwaarden van omega-3 en -6 vetzuren, vitaminen en mineralen werden gemeten en waren bij alle tieners aan het begin van de studie extreem laag. Gedragsveranderingen werden bijgehouden met behulp van schoolgegevens en de zogeheten Conners’ teacher ratings. De laatste methode wordt vaker gebruikt om gedragsproblematiek van kinderen te meten.

 

Na het suppleren van de multivitaminen, mineralen en omega-3 vetzuren bleken de bloedwaarden van omega-3 vetzuren, vitamine C en D significant verbeterd te zijn. De hoeveelheid ijzer en ferritine bleef echter ongewijzigd. De groep tieners die gesuppleerd werd met multivitaminen, mineralen en omega-3 vetzuren, boekte betere resultaten op de Conners’ disruptive behaviour scale dan degenen die een placebo ontvingen.

 

Na voltooiing van het onderzoek leek het alsof suppletie geen effect had. De onderzoekers zagen een verergering in het gedrag van beide groepen tieners van maar liefst 25%. Echter, deze verergering is meer gangbaar in scholen dan menigeen denkt en keert elk schooljaar terug. Na de tieners te hebben ingedeeld op beginwaarden (het aantal overtredingen binnen de school) kwam er een mogelijk effect van suppletie naar voren. Het bleek dat tieners met een hoog aantal overtredingen een grotere verbetering in gedrag hadden na het gebruik van de supplementen dan tieners met een laag aantal overtredingen. De ontdekkingen vallen in lijn met bevindingen van andere studies naar de suppletie en gedrag.

 

Een insufficiënte voedingsstatus bij kinderen wordt geassocieerd met gedragsproblemen zoals gebrek aan concentratie, agressie en gebrekkige sociale vaardigheden. DHA heeft een structurele rol in de ontwikkeling van zenuwen en is daarom van groot belang tijdens de puberteit. Mensen met een tekort aan micronutriënten en meervoudig onverzadigde vetzuren zijn meer geneigd tot asociaal gedrag en agressie.

 

Tieners uit een achtergesteld milieu hebben vaak door een voedingsarm dieet, extreem lage waarden van DHA, EPA en andere micronutriënten in hun bloed. Adequate voeding en suppletie kunnen deze waarden verhogen en het storende gedrag reduceren. Een kanttekening hierbij is dat suppletie mogelijkerwijs vooral effectief is bij tieners die al veel problematisch gedrag vertoonden.

 

Referentie
Tammam, J.D., et al., A randomised double-blind placebo-controlled trial investigating the behavioural effects of vitamin, mineral and n-3 fatty acid supplementation in typically developing adolescent schoolchildren. Br J Nutr, 2016. 115(2): p. 361-73.

 

Bron: Stichting Atrium Innovations

Comments are closed.