Statinen verhogen de kans op suikerziekte

DiabetesUit onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Diabetologica blijken de cholesterolverlagende geneesmiddelen statinen het risico op diabetes type 2 met 46% te verhogen (Cederberg et al., 2015). Eerdere studies berekenden een verhoogd risico van 10-20%.  De meeste deelnemers aan de studie gebruikten atorvastatine en simvastatine. Naarmate de dosis statine hoger was, verhoogde ook het risico op diabetes. Dit verhoogde risico op diabetes ontstaat, omdat statinen de gevoeligheid van het lichaam voor insuline en de productie van insuline lijken te verminderen.

 

In 2012 waren er in Nederland 1.9 miljoen statinegebruikers. In 2005 hebben de openbare apotheken in Nederland 4 miljoen voorschriften voor cholesterolverlagende statinen uitgegeven. De verwachting is dat het gebruik van statinen in de komende jaren nog zal toenemen.

 

Het gebruik van statinen in Nederland is zo hoog omdat een grote groep Nederlanders een verhoogd risico heeft op hart- en vaatziekten. Van de Nederlandse bevolking van 35 tot 70 jaar heeft ongeveer een kwart een verhoogd cholesterolgehalte en de helft een verhoogde bloeddruk. Eén op de vier Nederlanders van 15 jaar en ouder rookt, en bijna de helft (45%) van de Nederlanders boven de 20 jaar heeft overgewicht.

 

Afname van deze risicofactoren kan cardiovasculaire ziekten en sterfte aanzienlijk verminderen. Vandaar het medisch advies om naast aanpassing naar een gezonde leefstijl en een gezond gewicht, statinen en/of bloeddrukverlagers te gebruiken. Cholesterolverlaging met statinen kan de incidentie van hart en vaatziekten met 25-60 % verlagen en het algehele sterfterisico met 30% reduceren.

 

Onderzoekster Markku Laakso, MD, van de Universiteit van Oost Finland en academisch ziekenhuis Kuopio zegt dat het voordeel van statinen gebruik voor het hart, nog steeds opweegt tegen de nadelen van statinen gebruik. Vooral als mensen als een hartkwaal hebben. Maar mensen met een verhoogd risico op diabetes, bijvoorbeeld omdat ze overgewicht hebben, of omdat er diabetes in de familie voorkomt, dienen in ieder geval de dosering van hun statine te verlagen. Ook het gebruik van statinen in de primaire preventie van hartaandoeningen bij vrouwen staat ter discussie.

 

Bron:
Cederberg H, Stančáková A, Yaluri N, et al. Increased risk of diabetes with statin treatment is associated with impaired insulin sensitivity and insulin secretion: a 6 year follow-up study of the METSIM cohort. Diabetologia. 2015 Mar 10.

 

 Printversie Statinen verhogen de kans op suikerziekte

Comments are closed.