Scheurbuik nog steeds actueel

scheurbuikEen groot Amerikaans ziekenhuis vond 32 gevallen van scheurbuik bij kinderen over de laatste vijf jaar. De meeste kinderen hadden een andere aandoening die aan de basis van het extreme vitamine C-tekort lag. Snelle herkenning van scheurbuik bij kinderen is cruciaal, opdat niet nodeloos veel tijd verloren gaat naar het zoeken van een diagnose. Soms hebben ze al een beender(merg)biopsie ondergaan. Ook Europese ziekenhuizen maken melding van scheurbuik.

 

Mensen zijn een van de weinige zoogdieren die geen vitamine C kunnen aanmaken en dat speelt ons parten, zelfs in landen waar er geen gebrek aan voedsel is. In de westerse pediatrie is scheurbuik zeldzaam, maar niet onbestaand, zo blijkt uit recente meldingen van Amerikaanse en Europese ziekenhuizen.

 

Een aantal van de 32 gevallen van het Amerkaanse ziekenhuis betrof kinderen met autisme met een selectieve voorkeur voor bepaald voedsel. Ook kinderen met ijzeroverlast, bijvoorbeeld door herhaaldelijke bloedtransfusies of door sikkelcelanemie, lopen risico. Het rapport telde 20 kinderen met scheurbuik die ijzeroverlast hadden en vier kinderen die neurologische problemen hadden (zoals autisme). De drie overige kinderen ondergingen een beenmergtransplantatie.

 

Italiaanse artsen hebben onlangs nog drie gevallen van scheurbuik beschreven bij neurologisch normale kinderen van 2 tot 6. De drie kinderen volgden een extreem selectief dieet, zoals 'enkel koekjes en melk' of 'niets van groenten of fruit'. De kinderen hadden last van pijn in de benen en weigerden om te wandelen. Een van de drie kinderen was obees, de twee anderen hadden ondergewicht.

 

Radiografie of MRI is niet essentieel, maar kan natuurlijk wel de diagnose ondersteunen. Daarvoor moet de arts tekenen van scheurbuik op de beelden kunnen herkennen, en dat is niet altijd het geval. Normaal is een eenvoudige bloedtest voldoende, maar jammer genoeg gaat er bijna altijd een lang verblijf in het ziekenhuis aan vooraf met onnodige, soms invasieve tests.

 

Referenties:

Ceglie G, Macchiarulo G, Marchili MR et al. Scurvy: still a threat in the well-fed first world? Arch Dis Child. 2018 Aug 7. pii: archdischild-2018-315496

Golriz F, Donnelly LF, Devaraj S, Krishnamurthy R. Modern American scurvy - experience with vitamin C deficiency at a large children's hospital. Pediatr Radiol. 2017 Feb;47(2):214-220

 

Bron:
https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/3928

Comments are closed.