Relax met pure chocolade

Cacao AnkertjeDe consumptie van een reep pure chocolade enkele uren voor een stressvolle gebeurtenis maakt relaxed. Dit concluderen Zwitserse wetenschappers.

 

Er namen 65 gezonde mannen in de leeftijd van twintig tot vijftig jaar deel aan de studie. Twee uur voordat de mannen een stresstest ondergingen kregen ze willekeurig een reep pure chocolade van 50 gram met 72% cacao of een placebo. De chocoladereep bevatte 125 mg van de werkzame plantenstof epicatechine. De stresstest bestond uit een sollicitatiegesprek gevolgd door een rekentest die werd afgelegd voor een groep toeschouwers.

 

In beide groepen nam de mate van stress toe, maar in de chocoladegroep was de toename van de spiegels van de stresshormonen cortisol en adrenaline minder dan in de placebogroep.

 

De onderzoekers vermoeden dat onder invloed van de flavonoïden, waaronder epicatechine, in pure chocolade de bijnieren minder stresshormonen produceren.

 

Referentie:
Wirtz PH, von Känel R, Meister RE, et al. Dark chocolate intake buffers stress reactivity in humans. J Am Coll Cardiol. 2014 Jun 3;63(21):2297-9.

 

Bron: Ortho.nl

 

  Printversie Relax met pure chocolade

Comments are closed.