Quercetine kan kans op COVID-19 verlagen

QuercetineIn een pilotstudie, uitgevoerd aan de Universiteit van Pavia in Italië, bleek een gepatenteerde vorm van quercetine een betere bescherming te bieden tegen het coronavirus dan placebo.
 
Eerder onderzoek heeft aangetoond dat quercetine helpt bij het verlagen van de kans op het ontwikkelen van ernstige COVID-19-symptomen, evenals de noodzaak tot ziekenhuisopname. De resultaten van een nieuwe studie leveren nog meer bewijs dat deze krachtige antioxidant en ontstekingsremmer een uitstekende natuurlijke therapie is voor COVID-19.
 
Aan de klinische studie namen 120 gezondheidswerkers deel, waarvan zestig in een behandelgroep en de andere zestig in een controlegroep. Proefpersonen in de behandelgroep kregen gedurende drie maanden twee maal daags 250 mg quercetine. Alle deelnemers ondergingen om de drie weken een snelle COVID-19-test.
 
Tijdens de studie kregen vijf proefpersonen COVID-19, een in de quercetine-groep en vier in de controlegroep. Na vijf maanden was de ‘COVID-vrije overlevingsfunctie’ (risico op infectie) 99,8% voor de quercetine-groep en 96,5% voor de placebogroep. Uiteindelijk bood suppletie met quercetine 14% meer bescherming dan placebo.
 
De resultaten verkregen in de huidige pilotstudie zijn bemoedigend, maar verdere studies met een groot aantal deelnemers en met een langere follow-up zijn nodig om quercetine als reguliere profylaxe te overwegen.
 
Referentie:
Rondanelli, M., Perna, S., Gasparri, C., et al. Promising Effects of 3-Month Period of Quercetin Phytosome® Supplementation in the Prevention of Symptomatic COVID-19 Disease in Healthcare Workers: A Pilot Study. Life, 2022, 12.1: 66.
 
Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/5898

Comments are closed.