Probiotica verminderen hooikoortsklachten

ProbioticaHet warme weer brengt een explosie van pollen met zich mee; dus het is zwaar weer voor hooikoortspatiënten. Gelukkig zijn er hulpmiddelen. Een probiotische formulering (op basis van meerdere soorten en stammen) kan de kwaliteit van leven van hooikoortspatiënten verbeteren. Dat blijkt uit een recent gepubliceerde studie van wetenschappers van de Griffith University, Australië (Watts et al., 2018). 63 procent van de veertig hooikoortspatiënten die deelnamen aan het onderzoek rapporteerde na acht weken probioticagebruik een significante en klinisch relevante verbetering van de kwaliteit van leven. Vooral oog- en neusklachten, waaronder loopneus, jeuk en tranende ogen, namen significant af. In lijn met deze bevindingen werd tevens een afname in gebruik van medicatie gezien. Eerdere studies toonden ook al positieve effecten van probiotische bacteriën bij hooikoorts aan.

 

De werking van probiotica tegen hooikoorts komt op verschillende manieren tot stand. Zeventig procent van het immuunsysteem bevindt zich in de darm. Het darmmicrobioom communiceert met het immuunsysteem. Een gezond darmmicrobioom stuurt het immuunsysteem op tolerantie aan. Hierdoor ontstaan minder allergische reacties, zoals bij hooikoorts, en wordt blootstelling aan pollen beter verdragen.

 

Een allergische reactie zorgt voor een ongunstige verhoging van de permeabiliteit van het darmslijmvlies. Probiotica herstellen de beschadigde darmwand weer, wat leidt tot een vermindering van de ontstekingscascade die was getriggerd door de allergische reactie. Een gezond darmslijmvlies kan bovendien histamine en andere biogene aminen aan zich binden, en verhindert op die manier de hoeveelheid circulerend histamine. Een welkome hulp tijdens deze hooikoortsweken dus.

 

Referentie:
Watts, A. M., Cox, A. J., Smith, P. K., Besseling-van der Vaart, I., Cripps, A. W., & West, N. P. (2018). A Specifically Designed Multispecies Probiotic Supplement Relieves Seasonal Allergic Rhinitis Symptoms. The Journal of Alternative and Complementary Medicine, acm.2017.0342.

 

Bron: https://www.orthofyto.com/nieuws/probiotica-verminderen-hooikoortsklachten/

Comments are closed.