Polycysteus Ovariumsyndroom (PCOS) en co-enzym Q10

PCOSOnderzoekers van de Universiteit van Kashan te Iran bestudeerden of co-enzym Q10 suppletie de gezondheid van vrouwen met PCOS kon versterken. Uit hun studie bleek dat 100 mg co-enzym Q10 per dag gedurende drie maanden de suikerstofwisseling, de insulinegevoeligheid, serum totaal cholesterol en LDL-cholesterolspiegels kon verbeteren (Samimi et al., 2016).

 

Het polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) komt onder vrouwen in de vruchtbare leeftijd relatief veel voor; schattingen lopen uiteen van 6-10%. PCOS gaat gepaard met een verhoogd niveau van vrij testosteron en andere hormonale afwijkingen die tot overmatige lichaamsbeharing, menstruatieklachten en infertiliteit leiden. Bovendien zijn er cysten in de eierstokken aanwezig.

 

Vrouwen met PCOS zijn gevoeliger voor verstoringen in de suiker- en vetstofwisseling, hart- en vaatziekten en Metabool Syndroom. Insulineresistentie en dyslipidemie komen voor bij 60-75% van de PCOS-vrouwen, al dan niet samen met overgewicht.

 

Co-enzym Q10 beschermt als antioxidant vetten en eiwitten in het lichaam tegen oxidatie. Uit eerder onderzoek blijkt dat co-enzym Q10 insulineresistentie kan verminderen bij mensen met Metabool Syndroom en diabetes type 2. Bovendien verlaagt het LDL-cholesterol en triglyceriden en verhoogt het HDL-cholesterol. Het effect van co-enzym berust op haar vermogen de receptoren voor insuline en adiponectine gunstig te beïnvloeden.

 

Referentie:
Samimi, M., Zarezade Mehrizi, M., Foroozanfard, F., Akbari, H., Jamilian, M., Ahmadi, S., & Asemi, Z. (2016). The effects of coenzyme Q10 supplementation on glucose metabolism and lipid profiles in women with polycystic ovary syndrome: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Clinical Endocrinology.

 

Bron: https://www.vnig.nl/nieuws/polycysteus-ovariumsyndroom-pcos-en-co-enzym-q10/

Comments are closed.