Plantaardige voeding voorkomt hart- en vaatziekten

Groenten en fruitUit een nieuwe review blijkt dat plantaardige voeding het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk verlaagt. Vooral een veganistisch dieet wordt geassocieerd met een betere cardiovasculaire gezondheid volgens de review, die werd gepubliceerd in het tijdschrift Progress in Cardiovascular Diseases (Kahleova, Levin, & Barnard, 2018).

 

Onderzoekers namen meerdere klinische en observationele studies onder de loep en vonden sterk en consistent bewijs dat plantaardige voedingsgewoonten atherosclerose kan voorkomen en doen omkeren. Een plantaardige voeding verbetert gewicht, bloeddruk en bloedlipiden en vermindert zo bovendien het cardiovasculaire ziekterisico.

 

De bevindingen ten aanzien van een plantaardig dieet waren er meerdere: Het vermindert het overlijdensrisico door hart- en vaatziekten met 40 procent. Het vermindert het risico op coronaire hart- en vaatziekten met 40 procent. Het opent (geheel of gedeeltelijk) geblokkeerde slagaders bij tot 91 procent van de patiënten. Het vermindert het risico op hypertensie met 34 procent. In vergelijking met niet-vegetarische diëten wordt een plantaardig dieet geassocieerd met een daling van totaalcholesterol met 29 mg/dl en een daling van LDL-cholesterolniveaus met 23 mg/dl. Bovendien wordt het plantaardige voedingspatroon in verband gebracht met gewichtsverlies.

 

‘Een plantaardig dieet heeft de kracht om niet alleen hart- en vaatziekten te voorkomen, maar ook om de ziekte om te draaien, iets wat geen geneesmiddel ooit heeft gedaan,’ zegt hoofdonderzoeker Hana Kahleova.

 

De review stelt vast dat een gezonde voeding en leefstijl het risico op een hartaanval met 81-94 procent vermindert, waar medicijnen dat risico met slechts 20-30 procent kunnen verminderen.

 

Een plantaardige voeding is goed voor het hart vanwege de rijkdom aan vezels en fytonutriënten, zoals carotenoïden, anthocyanidinen en lycopeen. Deze verminderen ontstekingen en oxidatieve stress. Dierlijke producten bevatten verzadigd vet, cholesterol, haem-ijzer en milieuverontreinigende stoffen en kunnen daardoor de gezondheid van het hart nadelig beïnvloeden.

 

Referentie:
Kahleova, H., Levin, S., & Barnard, N. D. (2018). Vegetarian Dietary Patterns and Cardiovascular Disease. Progress in Cardiovascular Diseases, 0(0).

 

Bron: https://www.vnig.nl/nieuws/voeding/plantaardige-voeding-voorkomt-hart-en-vaatziekten/

Comments are closed.