Pijnboombastextract (Pycnogenol) verbetert sportprestatie

pijnboom

Suppletie met pijnboombast-extract (PBBE) kan de sportprestatie verbeteren bij zowel recreatieve als semiprofessionele sporters.

 

De studie bestond uit twee delen. In het eerste deel kregen 147 recreatieve sporters willekeurig 100 mg pijnboombastextract per dag of geen supplement. Na een trainingsprogramma van acht weken werd de fysieke conditie gemeten met behulp van de zogenaamde Army Physical Fitness Test (APFT). In het tweede deel kregen 54 mannelijke triatleten gedurende een trainingsprogramma van vier weken willekeurig 150 mg pijnboombastextract per dag (suppletiegroep) of geen supplement (controlegroep).

 

Bij alle recreatieve sporters werd na acht weken een verbetering gezien van de tijd op een looptest van drie kilometer, maar de prestatie was significant beter bij de personen die het extract hadden gekregen in vergelijking met de andere personen. Het aantal push-up en sit-up was met respectievelijk 25% en 15% beter bij de personen die het extract kregen. Onder invloed van suppletie nam de mate van oxidatieve stress significant af. Ook de triatleten hadden baat bij suppletie met het pijnboombastextract. Dit bleek onder andere uit een betere tijd op de triatlon in de suppletiegroep ten opzichte van de controlegroep (89 minuten en 44 seconden versus 96 minuten en 5 seconden). De tijd in de suppletiegroep verbeterde met 11 minuten in vergelijking met 5 minuten in de controlegroep. Onder invloed van suppletie namen spierkrampen -en pijnen significant af. Ook was de toename van oxidatieve stress minder.

 

De resultaten laten een nieuwe toepassing zien van een pijnboombastextract. Het extract blijkt effectief de sportprestatie te verbeteren bij zowel recreatieve als semiprofessionele sporters.

 

Vinciguerra G, Belcaro G, [..], Cornelli U. Evaluation of the effects of supplementation with Pycnogenol® on fitness in normal subjects with the Army Physical Fitness Test and in performances of athletes in the 100-minute triathlon. J Sports Med Phys Fitness 2013; 53(6):644-54

 

Printversie Pijnboombastextract (Pycnogenol) verbetert sportprestatie

Comments are closed.