Orale poeptransplantatie gunstig bij metabool syndroom

Gezonde darmbacterienEen transplantatie van gezonde darmbacteriën (FMT) gevolgd door vezelsuppletie is gunstig voor patiënten met ernstige obesitas en metabool syndroom, volgens een klinisch studie gepubliceerd in Nature Medicine.1
 
Aan deze dubbelblinde, gerandomiseerde studie namen 70 patiënten deel met een BMI van 40 of hoger. Ze stonden op de wachtlijst voor bariatrische chirurgie en leden allemaal aan het metabool syndroom. Een eerdere studie die in Europa werd uitgevoerd met fecal microbiota transplantation (FMT) bij een klein aantal mannelijke patiënten met obesitas en metabool syndroom leverde veelbelovende resultaten op.2
 
Patiënten kregen een eenmalige orale FMT gevolgd door een dagelijks vezelsupplement met ofwel fermenteerbare vezels (FV) of niet-fermenteerbare vezels (NV). De FMT’s waren afkomstig van vier magere, gezonde donoren en werden ingenomen in de vorm van 20 capsules. De capsules hadden geen smaak of geur. De deelnemers werden in vier groepen ingedeeld, namelijk FMT-FV (n = 17), FMT-NV (n = 17), placebo met FV (n = 17) of placebo met LF (n = 19).
 
Aan het einde van de zes weken lieten alleen de deelnemers in de FMT-NV-groep significante verbeteringen in de insulineresistentie zien en hogere aantallen gunstige bacteriën in de darm, vergeleken met de andere groepen. De onderzoekers adviseren om een ​​langer onderzoek te doen, met meer deelnemers en in meerdere centra, om te kijken hoe de transplantatie-vezelcombinatie werkt en om te kijken naar veranderingen in medicatie, gewichtsverlies en andere indicatoren.
 
Referenties:
1. Mocanu, V., Zhang, Z., Deehan, E. C.et al. Fecal microbial transplantation and fiber supplementation in patients with severe obesity and metabolic syndrome: a randomized double-blind, placebo-controlled phase 2 trial. Nature Medicine, 2021, 1-8.
2. Koopen, A. M., Almeida, E. L., Attaye, I.,et al. Effect of Fecal Microbiota Transplantation Combined With Mediterranean Diet on Insulin Sensitivity in Subjects With Metabolic Syndrome. Frontiers in Microbiology, 2021, 12: 1301.

 

Comments are closed.