Omega-3 voor zwangere vrouw met overgewicht

Omega-3-gezonde-zwangerschapSuppletie van de omega-3-vetzuren EPA en DHA bij zwangere vrouwen met overgewicht heeft een gunstige invloed op de groei van de baby en kan mogelijk vroeggeboorte voorkomen. De effecten zijn sterker bij vrouwen die een overschot aan omega-6-vetzuren consumeren.
 
De effecten van suppletie met omega-3-vetzuren specifiek bij vrouwen met overgewicht was nog niet eerder onderzocht. Aan het onderzoek namen 72 zwangere vrouwen deel. Allen hadden tijdens het eerste trimester van de zwangerschap overgewicht (BMI > 25). De vrouwen werden verdeeld in twee groepen. De helft van de groep gebruikte tijdens het tweede trimester van de zwangerschap een supplement met 2 gram DHA en EPA en de andere helft kreeg een placebo.
 
Suppletie met de omega-3-vetzuren leidde tot een lagere vetvrije massa bij de baby. Ook duurde de zwangerschap een week langer bij de vrouwen die omega-3 hadden gebruikt, gemiddeld 40 weken ten opzichte van 39 weken in de placebogroep. Vrouwen die een hoge omega-6/3-ratio consumeerden hadden meer baat bij de suppletie van omega-3.
 
Overgewicht bij de zwangere vrouw kan leiden tot een verstoorde vetstofwisseling in de placenta wat overgewicht bij het ongeboren kind kan veroorzaken. Echter, kan overgewicht bij de moeder ook leiden tot ontstekingen in de placenta, waardoor er juist groeirestrictie optreedt.
 
De omega-3-vetzuren EPA en DHA werken ontstekingsremmend en kunnen ontstekingsreacties moduleren. De wetenschappers geven aan dat suppletie met omega-3-vetzuren bij zwangere vrouwen met overgewicht zinvol kan zijn, mits deze vrouwen een overschot aan omega-6-vetzuren consumeren. Er zijn namelijk aanwijzingen dat inname van omega-3-vetzuren door zwangere vrouwen met een gezonde omega-3-status de kans op vroeggeboorte juist kan verhogen. Bepaling van de vetzuurstatus vóór aanvang van suppletie is in de praktijk dan ook zinvol.
 
Referentie:
Monthé-Drèze C, Sen S, Hauguel-de Mouzon S, et al Effect of Omega-3 Supplementation in Pregnant Women with Obesity on Newborn Body Composition, Growth and Length of Gestation: A Randomized Controlled Pilot Study. Nutrients 2021 Feb 9;13(2):578.

 

Comments are closed.