Omega-3-vetzuren vertragen de veroudering van de hersenen

HersenenOmega 3-vetzuren zijn essentiële bouw- en brandstoffen voor de hersenen. Al eerder is aangetoond dat omega 3-vetzuren een positief effect hebben op leerprestaties en geheugen. Recente onderzoeken die laten zien dat deze vetzuren bij kunnen dragen aan het vertragen van het verouderingsproces van de hersenen.

In een onderzoek van de Stanford School of Medicine (VS) is aangetoond dat een hogere omega-3 index in rode bloedcellen verband houdt met een groter totaal hersenvolume [1].

 

Naarmate we ouder worden neemt het totale hersenvolume af. De hippocampus is het gedeelte van de hersenen dat een belangrijke rol speelt in het verwerken van nieuwe informatie naar het lange-termijngeheugen. Door het krimpen van de hippocampus kunnen geheugenproblemen ontstaan.

Uit het onderzoek onder 1.111 postmenopauzale vrouwen is gebleken dat vrouwen met een hogere omega-3 index in het bloed een groter totaal hersenvolume hebben.

Een te lage omega-3 index kan dus een belangrijke aanwijzing zijn op een verhoogd risico op het krimpen van de hippocampus en de daar bijbehorende geheugenproblemen.

 

Een gelijksoortig onderzoek van de University of California laat zien dat een lager gehalte van de omega 3-vetzuren EPA en DHA in rode bloedcellen gepaard gaat met niet alleen een kleiner hersenvolume, maar ook lagere scores op testen van visueel geheugen, uitvoerende functies en abstract denken [2].

Dit onderzoek werd uitgevoerd onder 1.575 personen (gemiddelde leeftijd 67 jaar) die geen klinische dementie hadden. Ook uit dit onderzoek blijkt het belang van een optimale concentratie vetzuren in de hersenen.

Het gebruik van een omega-3 supplement kan dus het optimaal functioneren van de hersenen ondersteunen.

 

Visolie bij dementie

Uit een studie onder 55-plussers met een lichte vorm van dementie of beginnende Alzheimer is gebleken dat de vaardigheden die nodig zijn in het dagelijks leven minder snel achteruit gaan als zij een visoliesupplement met omega 3-vetzuren gebruiken [3].

Het gaat hier om vaardigheden zoals de telefoon gebruiken, koken en het huishouden doen.

Dit zou voor ouderen kunnen betekenen dat zij langer onafhankelijk kunnen blijven functioneren.

Omega-3 in combinatie met de antioxidant alfa-liponzuur liet een minder snelle aftakeling zien van cognitieve functies en de algemene vaardigheden in het dagelijks leven.

 

De verschillende onderzoeken wijzen er dus op dat het verouderingsproces van de hersenen en de daarmee gepaard gaande afname van algemene vaardigheden kunnen worden geremd door suppletie met omega 3-vetzuren.

 

Bronnen:

1. Pottala JV et al. Higher RBA EPA+DHA corresponds with larger total brain and hippocampal volumes: WHIMS-MRI study. Neurology, 2014;82(5):435-42.

2. Tan ZS, Harris WS, Beiser AS et al. Red blood cell omega-3 fatty acid levels and markers of accelerated brain aging. Neurology, 2012;78(9):658-664.

3. Shinto L, Quinn J, Montine T et al. A randomized placebo-controlled pilot trial of omega-3 fatty acids and alfa lipoic acid in Alzheimer’s Disease. J Alzheimers Dis, 2014;38(1):111-20.

 

 Printversie Omega-3-vetzuren vertragen de veroudering van de hersenen

Comments are closed.