Omega-3 vetzuren herstellen de hersencellen na een beroerte

Een beroerte of een ‘hersenaanval’ wordt meestal veroorzaakt door een blokkering of vermindering van de bloedtoevoer naar of in de hersenen door een bloedklonter. Een bloedvat in de hersenen kan ook scheuren, zodat er een hersenbloeding ontstaat.

De schade die veroorzaakt wordt aan de hersenen tijdens en na een beroerte is vooral het gevolg van een verschijnsel dat men ischemie-reperfusie noemt. Ischemie is een plaatselijk verminderde bloeddoorstroming of een tijdelijke blokkering van de bloedtoevoer. Ischemie in de hersenen veroorzaakt een gebrek aan zuurstof (hypoxie). Daardoor worden de hersencellen beschadigd en kunnen ze afsterven.

Reperfusie is het opnieuw op gang komen van de bloed- en zuurstoftoevoer. Hoewel dit het zuurstoftekort opheft en dus belangrijk is om het afsterven van hersenweefsel te beperken, kan reperfusie nog meer schade aan de hersenen veroorzaken. De plots verhoogde bloed- en zuurstoftoevoer veroorzaakt massale vrije radicalenschade (oxidatieve stress) en inflammatie.

Omega-3 vetzuren kunnen hersencellen die beschadigd zijn door een beroerte helpen herstellen. Dat is te danken aan de protectinen die aangemaakt worden uit de omega-3 vetzuren, met name neuroprotectine D1.

Protectinen zijn signaalstoffen die uit het omega-3 vetzuur docosahexaeenzuur (DHA) aangemaakt worden. Ze werden het eerst waargenomen in de hersenen en werden daarom oorspronkelijk neuroprotectinen genoemd. De term neuroprotectine duidt op het beschermende effect dat de stof heeft op de hersencellen.

Protectinen hebben ontstekingsremmende en immuunmodulerende eigenschappen. Ze beschermen gezonde cellen tegen beschadiging door oxidatieve stress en inflammatie. Neuroprotectine D1 beschermt tegen de schade die veroorzaakt wordt door een beroerte en het regenereert hersencellen. Het beschermt ook tegen plaquevorming in de hersenen (alzheimer) en het remt de replicatie van virussen, zoals het griepvirus (Niemoller TD, 2010; Stark DT, 2011; Morita M, 2013).

Volgens een recent onderzoek beginnen hersencellen zich al te herstellen een uur na de toevoeging van DHA. De onderzoekers geloven dat suppletie met DHA de schade aan de hersenen en de ogen kan herstellen die veroorzaakt wordt door een beroerte of door neurodegeneratieve aandoeningen (Belayev L, 2017).

DHA zit in vette vis, schaal- en schelpdieren, algen, visolie, krillolie en algenolie. Omega-3 vetzuren zitten ook in noten en zaden en hun oliën, vooral in vlaszaad(olie), walnoten, hennepzaad en perilla olie, maar in de vorm van alfa-linoleenzuur (ALA) dat in het lichaam nog moet omgezet worden in DHA.

Bron: PlaceboNocebo

Comments are closed.