Olijfbladextract heelt de wonden

OlijfbladEen gel met olijfbladextract bespoedigt de heling van doorligwonden en diabetische voetzweren. Volgens een Spaanse studie kromp het wondoppervlak van een doorligwonde na acht weken gemiddeld met 64% (mediaan: 79%), een beter resultaat dan klassieke verzorging met 'VariHesive' (37%). Een derde van patiënten bereikte complete genezing, in de controle groep lag dat percentage op 24%. Dat laatste was niet statistisch significant.

 

De onderzoekers deinzen er niet voor terug de term 'mijlpaal' in hun bespreking van hun studieresultaten te gebruiken. Het is de eerste keer dat een amorfe hydrogel in een klinische studie doeltreffend bleek en dat superioriteit van een hydrogel over een andere bewezen werd.

 

Chronische wonden - diabeteszweren en doorligwonden - zijn een uitdaging in de geriatrie. De Spaanse onderzoekers schrijven dat het gebruik van courante topicale middelen en dressings de heling van doorligwonden en diabeteszweren niet versnellen. Voor wat hydrogels betreft is er geen duidelijke voorkeur die door meta-analysen voorgedragen wordt. Innovatieve verbandmiddelen zijn daarom nodig, die de 'micro-omgeving' van de wonde genezen gedurende het volledige genezingsproces. Met de micro-omgeving wordt onder meer bedoeld hardnekkige ontsteking, onvoldoende bevochtiging, defecten in de extracellulaire matrix, alkalinisatie, zuurstofgebrek en oxidatieve stress.

 

Een amorfe hydrogel met extract van olijfblad werd ontwikkeld om die micro-omgeving aan te pakken. Net als elke andere hydrogel zorgt de gel voor een barrière en continue bevochtiging, maar met het extract zou ook de pH verlaagd worden en de oxidatieve stress bekampt worden. Oleuropeïne is een belangrijk bioactief polyfenol in dit verhaal.

 

De studie was niet geblindeerd voor de patiënt, wel voor de onderzoeker die de metingen verrichtte. Als controlebehandeling werd een courant gebruikte gel ingezet. In beide groepen werd de wond verzorgd volgens de regels van de kunst: indien nodig compressietherapie, wond schoonmaken, ontsmettingsmiddelen, verbandmiddelen enzovoort. Bijna 200 patiënten met doorligwonde, diabetische voetzweer of veneuze beenzweer hebben aan de studie deelgenomen.

 

Referentie:
Verdú-Soriano J, de Cristino-Espinar M, Luna-Morales S et al. Superiority of a Novel Multifunctional Amorphous Hydrogel Containing Olea europaea Leaf Extract (EHO-85) for the Treatment of Skin Ulcers: A Randomized, Active-Controlled Clinical Trial. J Clin Med. 2022; 11(5) doi:10.3390/jcm11051260

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6031

Comments are closed.