Niet vet, maar wel middelomvang en CRP gelinkt aan fit

MiddelomvangDe BMI is niet gecorreleerd aan de fitheid, zo blijkt uit een Deense studie met bijna 11.000 proefpersonen. Dat wil zeggen dat óók obese personen fit kunnen zijn.

 

Er werden gegevens geanalyseerd van de Danish National Health Examination Survey (DHANES) studie die uitgevoerd was in 2007 en 2008. Er namen zo’n 4700 mannen en 6300 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van veertig jaar deel aan het onderzoek. Bij de deelnemers werd de BMI, middelomvang, fitheid en CRP als maat voor laaggradige ontstekingen gemeten.

 

Er bleek geen relatie te zijn tussen de BMI en de fitheid van de deelnemers. Wel werd er een relatie gezien tussen de middelomvang, CRP en de fitheid. Mannen en vrouwen met een kleinere middelomtrek waren significant fitter in vergelijking met personen met een grotere middelomvang. Een lagere CRP-waarde was eveneens geassocieerd met een betere conditie bij zowel mannen als vrouwen. Bovendien bleek een grotere middelomtrek significant geassocieerd met een hogere CRP-waarde en dus met een grotere kans op laaggradige ontstekingen.

 

De resultaten van de studie tonen dat de BMI weinig informatie geeft over de fitheid van obese personen. De middelomtrek en de CRP zijn wel duidelijk gecorreleerd met de fitheid.

Bron: Ortho.nl

Comments are closed.