Niet bewegen dodelijker dan zwaarlijvigheid

Niet bewegenWat heeft het meeste effect op onze gezondheid, obesitas of te weinig beweging? Volgens een grootschalige bevolkingsstudie zou te weinig beweging voor dubbel zoveel doden zorgen als obesitas. Wetenschappers geloven dat een klein beetje lichaamsbeweging de gezondheid enorm veel goed kan doen. Elke dag een stevige wandeling van 20 minuten is goed voor 16 tot 30% minder risico op voortijdige sterfte.
 
Als maat voor obesitas werd de 'body mass index' genomen (BMI). Wanneer de wetenschappers de tailleomtrek als maat voor overgewicht toepasten op hun gegevens, dan vonden ze dat een grote tailleomtrek even ongezond was als gebrek aan lichaamsbeweging. BMI is dus niet zo'n goede maat voor overgewicht. Tailleomtrek houdt meer rekening met hoeveelheid buikvet, wat een betere indicator voor gezondheid is dan BMI.
 
Referentie:
Ekelund U, Ward HA et al. Physical activity and all-cause mortality across levels of overall and abdominal adiposity in European men and women: the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition Study (EPIC). Am J Clin Nutr March 15 ajcn.100065
 
Bron: ABC Gezondheid

Comments are closed.