Mild verhoogd ijzer verhoogt risico op diabetes

diabetesOvermaat aan ijzer is een risicofactor voor diabetes, zoals onderzoek dat bij erfelijke hemochromatose al heeft aangetoond. Echter, terwijl bij hemochromatose er sprake is van een uitgesproken verhoging van ijzer in het bloed, blijkt dat nu ook het geval te zijn voor mild verhoogde ijzerwaarden. Dat vond een Finse onderzoekster die er een doctoraatsthesis over schreef.

 
IJzertekort is ook niet gunstig, zoals gemeten aan de hand van serum-oplosbaar-transferrine-receptor. Het optimum is gelegen rond een matige ijzerreserve in het lichaam, dat is minder dan 'hoog normaal' zoals gemeten aan de hand van ferritinewaarden. Serumferritineconcentraties zouden dus hoger dan 30 µg/L maar lager dan 200 µg/L moeten zijn.

 

Het verhoogd risico is groter bij mannen dan bij vrouwen. Mannen stapelen sneller ijzer op dan vrouwen en hebben een 40 % hoger risico op diabetes type 2 dan vrouwen.

 

Bij mensen met prediabetes bestaat er een sterk verband tussen verstoorde glucoseregeling en ijzerreserve. Te veel het ijzer versnelt de vorming van vrije radicalen en vooral bètacellen van de pancreas zijn daarvoor gevoelig. Te veel ijzer is dus een behandelbare risicofactor, naast zwaarlijvigheid, te weinig lichaamsbeweging en slechte voeding.

 

Echter, te hoge ferritinewaardes kunnen ook het gevolg zijn van chronische ontsteking, alcoholmisbruik, leverziekte, nierfalen en metabool syndroom. Met die factoren moet rekening gehouden worden wanneer ferritine hoger is dan normaal. Daarbij kan de verzadigingsgraad van transferritine als leidraad gebruikt worden. Dit vertelt of ferritine toegenomen is door een teveel aan ijzer of door een zieke (bijvoorbeeld vette) lever.

 

Referentie:

Aregbesola A, Voutilainen S et al. Gender difference in type 2 diabetes and the role of body iron stores. Ann Clin Biochem. 2016 May 10. pii: 0004563216646397

Koperdanova M, Cullis JO. Interpreting raised serum ferritin levels. BMJ. 2015 Aug 3;351:h3692

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/2608

Comments are closed.