Magnesium vermindert migraine

migraineEen vermoed verband tussen lage bloedspiegels van magnesium en migraine lijkt bevestigd te zijn in een Iraans/Amerikaanse studie. In deze studie vond men dat migrainepatiënten sterk verlaagde magnesiumgehaltes hadden tijdens een aanval en ook tussen de aanvallen door lagere spiegels hadden dan personen die niet aan migraine lijden [1]. In een studie uit Taiwan werd het e­ffect geëvalueerd van suppletie met magnesium op de preventie van migraineaanvallen bij patiënten.

 

Migraine komt voor bij ongeveer 15% van de algemene bevolking en heeft een grote impact op het leven en het dagelijks functioneren van patiënten. Migraine staat in de top 10 van meest invaliderende ziekten ter wereld. Magnesiumtekort wordt al geruime tijd in verband gebracht met migraine. Magnesiumtekort kan negatieve gevolgen hebben voor neurologische functies en kan leiden tot vaatspasmen in de hersenen. Verder verstoort een tekort aan magnesium de energieproductie in de mitochondriën waardoor er een disbalans ontstaat tussen energiebehoefte en energieproductie.

 

Onderzoekers uit Taiwan analyseerden tien studies die het preventieve effect bekeken van oraal gesuppleerd magnesium bij migrainepatiënten. De studies omvatten in totaal 789 deelnemers vanaf 17 jaar oud [2]. De doseringen van magnesium varieerden van 102 tot 800 mg per dag en was in de meeste gevallen niet hoger dan 500 mg per dag. Magnesium werd in een aantal studies samen met andere medicatie of voedingssupplementen gebruikt.

 

Uit de geanalyseerde studies kwam een vermindering van 80% naar voren in de frequentie van migraineaanvallen door magnesiumsuppletie en een afname van 73% in de ernst van de hoofdpijn. Daarbij was het effect even groot in studies waarin alleen magnesium werd gebruikt als in de studies waarin magnesium in combinatie werd gebruikt met andere middelen tegen migraine. De onderzoekers concluderen dat suppletie met magnesium een onderdeel zou moeten zijn van de profylactische behandeling van migraine [2].

 

Referenties:
1. Assarzadegan F, Asgarzadeh S, Hatamabadi HR, Shahrami A, Tabatabaey A, Asgarzadeh M. Serum concentration of magnesium as an independent risk factor in migraine attacks: a matched case-control study and review of the literature. Int Clin Psychopharmacol. 2016 Sep;31(5):287-92.
2. Chiu HY, Yeh TH, Huang YC, Chen PY. E‑ ects of Intravenous and Oral Magnesium on Reducing Migraine: A Meta-analysis of Randomized Controlled Trials. Pain Physician. 2016 Jan;19(1):E97-112.

 

Bron: http://www.springfieldnutra.com/studie/m/s/Magnesium%20vermindert%20migraine.pdf

 

Comments are closed.