Luteïne, zeaxanthine en maculadegeneratie

OogSuppletie met luteïne en zeaxanthine verbetert het functioneren van het netvlies bij personen met leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie.

 

Er werden 112 patiënten met maculadegeneratie geselecteerd. Ze werden willekeurig in vier groepen verdeeld en kregen dagelijks gedurende twee jaar 10 mg luteïne, 20 mg luteïne, 10 mg luteïne met 10 mg zeaxanthine of een placebo. Aan het begin, na 48 weken en aan het einde van de studie werd de pigmentdichtheid van de macula gemeten met behulp van de zogenaamde M-POD. Ook werd de gevoeligheid van het netvlies (retinale sensitiviteit) bepaald die afneemt onder invloed van maculadegeneratie.

 

Suppletie met luteïne - al dan niet in combinatie met zeaxanthine - leidde tot een significante verbetering van de pigmentdichtheid van de macula in vergelijking met de placebo. Ook leidde suppletie met 10 of 20 mg luteïne tot een significant verhoogde retinale sensitiviteit in vergelijking met de placebo.

 

De macula (gele vlek) is het centrale deel van het netvlies dat van belang is voor scherp zicht. De resultaten van de huidige studie bevestigen opnieuw dat suppletie met een hoge dosis luteïne en zeaxanthine zinvol is bij personen met een beginnende vorm van maculadegeneratie.

 

Referentie:
Huang YM, Dou HL, [..], Lin XM. Changes following supplementation with lutein and zeaxanthin in retinal function in eyes with early age-related macular degeneration: a randomised, double-blind, placebo-controlled trial. Br J Ophthalmol 2015; 99(3):371-5

 

Bron: Ortho.nl

Comments are closed.