Luteïne, zeaxanthine en cognitie

CognitieVoor het eerst is aangetoond dat de carotenoïden luteïne en zeaxanthine niet alleen gunstig zijn voor de ogen, maar ook geassocieerd zijn met een betere cognitie.
Aan de studie namen 43 ouderen deel met een gemiddelde leeftijd van 72 jaar. In zowel het netvlies (retina) als het bloedserum werden de concentraties van luteïne en zeaxanthine bepaald. De ouderen werd gevraagd om onsamenhangende woordenparen te herhalen die ze eerder geleerd hadden. Tegelijkertijd ondergingen ze een functionele MRI-scan.
De wetenschappers vonden een verband tussen hogere concentraties van beide carotenoïden en een verminderde afhankelijkheid van zuurstofrijk bloed in verschillende hersengebieden. Dit suggereert dat er onder invloed van adequate concentraties van luteïne en zeaxanthine minder hersenactiviteit nodig is om de geheugentaak te volbrengen.
De resultaten laten een verband zien tussen de concentraties van luteïne en zeaxanthine in het bloed en de retina en cognitieve functies. Adequate concentraties van deze carotenoïden lijken bij te dragen aan een efficiëntere geheugenfunctie.

 

Referentie:

Bron: https://bibliotheek.ortho.nl/18653/luteine-zeaxanthine-en-cognitie/

Comments are closed.