Luteïne vermindert lichaamsvet

AfvallenCalorierestrictie om af te vallen heeft als nadeel dat er ook verlies optreedt van de vetvrije spiermassa.
Voor het eerst is er een studie gedaan naar het effect van luteïne op lichaamsvet bij mensen met overgewicht. De resultaten suggereren dat suppletie met luteïne het effect van calorierestrictie ondersteunt, zonder dat er verlies optreedt van de vetvrije massa.
 
Meerdere observationele studies suggereren dat er een verband is tussen lage bloedspiegels van het carotenoïde luteïne en vetzucht. Epidemiologische studies laten een sterk omgekeerd verband zien tussen de dagelijkse inname van luteïne via de voeding en/of de serumspiegels ervan en het risico op hart- en vaatziekten, dyslipidemie, metabool syndroom en insulineresistentie [1].
 
Voor het eerst is in een Iraanse studie bekeken of suppletie met luteïne in combinatie met een laagcalorisch dieet (LCD) bij mensen met overgewicht verbeteringen zou geven van de lichaamssamenstelling en metabole parameters [1].
 
De deelnemers aan deze studie waren 45 obese mensen van middelbare leeftijd (45-65 jaar) met een BMI van circa 34 (kg/m2). Zij kregen gedurende tien weken éénmaal per dag 20 mg luteïne of een placebo. Het luteïne was afkomstig uit de bloemen van Tagetes erecta (Afrikaantje). Verder kregen alle deelnemers een laagcalorisch dieet voorgeschreven.
 

Verbetering lichaamssamenstelling

Na tien weken was het vetpercentage bij de deelnemers in de luteïnegroep duidelijk meer afgenomen (-8,4%) dan in de placebogroep (-4,8%). In de luteïnegroep was het gewichtsverlies te danken aan vetverlies met behoud van vetvrije massa, terwijl er in de placebogroep niet alleen een afname was van lichaamsvet, maar ook van vetvrije massa. Bovendien was er in de luteïnegroep een afname te zien van buikvet (-6,2%), wat niet het geval was in de placebogroep.
Ook de verlaging van totaal-cholesterol was alleen in de luteïnegroep significant (-10,4% versus -0,4% in de placebogroep), waarbij er ook alleen in de luteïnegroep een trend te zien was van een afname van LDL-cholesterol.
Er werden geen significante veranderingen waargenomen voor andere metabole parameters, zoals triglyceridengehalte, HDL-cholesterol, glucosehomeostase, gehalte aan vrije vetzuren en verzadigingsgevoel [1].
 
Een energiebeperkt dieet kan averechts werken en juist gewichtstoename in de hand werken door een aanzienlijk verlies van vetvrije massa, met name spiermassa, en een vermindering van energieverbruik, vetverbranding en verzadigingsgevoel [1]. Verlies van spiermassa is ongunstig omdat spieren betrokken zijn bij metabole processen en energieverbruik, ook in rust.
 
De onderzoekers concluderen dat suppletie met luteïne van nut kan zijn voor obese mensen bij een caloriebeperkt dieet om af te vallen, zonder dat er verlies optreedt van vetvrije massa.
 

Referentie:

Hajizadeh-Sharafabad F, Tarighat-Esfanjani A, Ghoreishi Z, et al. Lutein supplementation combined with a low-calorie diet in middle-aged obese individuals: effects on anthropometric indices, body composition and metabolic parameters. Br J Nutr. 2021 Oct 14;126(7):1028-1039.

 
Bron: SpringfieldNutra

Comments are closed.