Liponzuur onderdrukt oxidatieve stress en verbetert glucose bij diabetes

LiponzuurItaliaanse onderzoekers hebben verscheidene effecten van (alfa)liponzuur gemeten in een gecontroleerde studie met 100 diabetici. De onderzoekers noteerden een daling van ontsteking, cholesterol, bloedsuiker, insulineresistentie en oxidatieve stress. Volgens de onderzoekers uit Pavia wordt daarmee de heilzame werking van liponzuur op neuropathie bevestigd. Het supplement bevatte nog andere voedingsstoffen.

 

Meer bepaald bleek uit de metingen dat glucosespiegel (nuchter en na maaltijd), HbA1c, HOMA-index (insulineresistentie), triglyceriden, LDL-cholesterol, C-reactief proteïne en malondialdehyde afnamen, en dat activiteit van de antioxidant-enzymen superoxide-dismutase en glutathionperoxidase toenam. Er was geen verschil in plasma-insuline, BMI en HDL-cholesterol.

 

De onderzoekersgroep beschouwt alfaliponzuur als eerste keuze van behandeling voor diabetische neuropathie. Preklinisch onderzoek heeft al diverse farmacologische effecten van liponzuur aangetoond: het bootst de werking van insuline na, het onderdrukt ontstekingen en het ondersteunt de mitochondriën. Liponzuur is een sterke antioxidant die reactieve zuurstofmoleculen neutraliseer en antioxidanten zoals vitamine C en vitamine E recyclet. Liponzuur houdt ook metalen zoals ijzer en koper vast, zodat ze die vorming van vrije radicalen niet kunnen katalyseren.

 

Het supplement dat 50 deelnemers dagelijks namen, had deze samenstelling:

a-liponzuur 600 mg
L-carnosine 165 mg
zink 7,5 mg
vitamine PP 9,0 mg
vitamine B5 3,0 mg
vitamine B6 1,0 mg
vitamine B1 0,7 mg
vitamine B2 0,8 mg
vitamine B12 0,5 mcg
foliumzuur 100 mcg

 

Referentie:
Derosa G, D'Angelo A et al. A clinical trial about a food supplement containing α-lipoic acid on oxidative stress markers in type 2 diabetic patients. Int J Mol Sci. 2016 Oct 28;17(11). pii: E1802

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/2702

Comments are closed.