Linzen verlagen bloedsuiker drastisch

LinzenVervang de helft van een portie rijst of aardappelen door linzen en de bloedsuiker zal dalen met respectievelijk 20 en 35 %. Dat schrijven Canadese onderzoekers in The Journal of Nutrition. Eten van linzen lijkt het risico op diabetes type 2 dus sterk te verlagen. De daling in bloedsuiker is zelfs groot genoeg om een gezondheidsclaim op linzen te kleven, vinden de onderzoekers.

 

De studie telde 24 gezonde volwassenen die een maaltijd voorgeschoteld kregen met rijst, aardappel, rijst/linzen of aardappel/linzen. Linzen vertragen de opname van glucose die uit zetmeel gevormd wordt, zodat de glucosepieken in het bloed vlakker worden. Linzen, net als andere peulvruchten, bevatten remmers van enzymen die betrokken zijn in de opname van glucose. Ook bevatten ze vezels die de productie van korteketenvetzuren verhogen.

 

Referentie:
Moravek D, Duncan AM et al. Carbohydrate Replacement of Rice or Potato with Lentils Reduces the Postprandial Glycemic Response in Healthy Adults in an Acute, Randomized, Crossover Trial. J Nutr. 2018 Apr 1;148(4):535-541

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/3731

Comments are closed.