Lage magnesiumstatus geassocieerd met dementie

MagnesiumEen lage magnesiumserumconcentratie op middelbare leeftijd is geassocieerd met een 24% hogere kans op dementie op latere leeftijd. Zo concluderen Amerikaanse onderzoekers op basis van een analyse van 12.040 personen.
 
Wetenschappers analyseerden de gegevens van meer dan 12.000 personen die deelnemen aan de Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC) studie. De mensen hadden aan het begin van de studie een gemiddelde leeftijd van 56,9 jaar en waren niet gediagnosticeerd met dementie. 56,3% was vrouw. De magnesiumserumconcentratie en de cognitieve functie werden in de periode 1990-1992 voor het eerst bepaald. Vervolgens werd gedurende de daaropvolgende 24 jaar drie tot vijf keer onderzocht of mensen last hadden van een verminderde cognitieve functie of dementie. In deze periode kregen 2519 mensen dementie.
 
Bij het analyseren van de data werd er voor verschillende factoren gecorrigeerd, zoals de bloeddruk, medicatiegebruik, alcoholconsumptie en rookgedrag. Na correctie voor beïnvloedende factoren bleek dat mensen met de laagste magnesiumstatus aan het begin van de studie 24% meer kans hadden om dementie te ontwikkelen. De wetenschappers verklaren dit effect vanuit de invloed van magnesium op de NMDA-receptor (de geheugenreceptor) in de hersenen en de remming van neuroinflammatie.
 
De onderzoekers geven aan dat er mogelijk sprake is van een optimale magnesiumstatus. Een klinische studie uitgevoerd in Rotterdam laat namelijk zien dat zowel een hoge- als een lage magnesiumconcentratie een verhoogd risico geeft op cognitieve achteruitgang over een periode van tien jaar. Dit effect werd in deze studie echter niet gevonden.
 
Referentie:
Alam AB, Lutsey PL, Gottesman RF, et al. Low Serum Magnesium is Associated with Incident Dementia in the ARIC-NCS Cohort. Nutrients 2020, 12(10), 3074. https://doi.org/10.3390/nu12103074
 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/5185

Comments are closed.