Klachten door cafeïne-sportdrankje?

CaffeineDe consumptie van cafeïne-sportdrankje kan gepaard gaan met klachten zoals misselijkheid, nervositeit en hyperactiviteit.

 

Er namen negentig atleten aan de studie deel (53 mannen en 37 vrouwen) met een lage cafeïne-inname. Ze kregen in twee afzonderlijke sessies voorafgaand aan een training een sportdrank met 3 mg cafeïne per kilogram lichaamsgewicht of eenzelfde drankje zonder cafeïne (placebodrank). De sporters kregen het drankje een uur voor de trainingssessie. Het effect van beide drankjes op de subjectief ervaren spierkracht werd bepaald aan de hand van een vragenlijst. Tevens werd nagegaan of er sprake was van bijwerkingen.

 

Het sportdrankje mét cafeïne leidde tot een subjectieve significante toename van de spierkracht in vergelijking met de placebodrank. De cafeïnehoudende sportdrank leidde echter ook tot een significante toename van misselijkheid (21%), nervositeit (13%) en hyperactiviteit (13%). De bijwerkingen verschilden niet tussen mannen en vrouwen.

 

De laatste jaren is het gebruik van sportdranken drastisch toegenomen. De studie toont aan dat cafeïnehoudende sportdrank kan leiden tot bijwerkingen.

 

Literatuur:
Salinero JJ, Lara B, Abian-Vicen J, et al. The use of energy drinks in sport: perceived ergogenicity and side effects in male and female athletes. Br J Nutr. 2014 Nov 14;112(9):1494-502.

 

Bron: Ortho.nl

 printversie Klachten door cafeïne-sportdrankje

Comments are closed.