Kaneel bij migraine

KaneelGebruik van kaneel kan de ernst en frequentie van migraine verminderen en de productie van verschillende stoffen die geassocieerd zijn met de hoofdpijnklachten remmen.
 
In een gerandomiseerde klinische studie is het effect van kaneelsuppletie bij vijftig patiënten met migraine onderzocht. De helft van de groep gebruikte gedurende twee maanden dagelijks drie capsules met elk 600 mg kaneel. De andere helft van de groep kreeg een placebo op basis van maïszetmeel. Aan het begin en het eind van de studie werden verschillende stoffen in het bloed gemeten die geassocieerd zijn met migraine, waaronder interleukine-6 (IL6), stikstofmonoxide (NO) en CGRP (calcitonin gene-ralated peptide), een stof die onder andere zorgt voor vasodilatatie. Daarnaast vulden de deelnemers een vragenlijst in om de frequentie en ernst van de migraineklachten te bepalen.
 
Mensen die kaneel hadden gebruikt, hadden gedurende de studie minder last van migraine. Zowel het aantal migraineaanvallen, de ernst en de duur van de migraineaanval waren verminderd ten opzichte van de mensen die placebo hadden gebruikt. De serumconcentratie IL6 en NO waren significant lager in de kaneelgroep wat wijst op een verminderde ontstekingsreactie. Het CGRP-niveau was niet veranderd.
 
De wetenschappers concluderen op basis van deze resultaten dat kaneel ontstekingsremmende en zenuwbeschermende eigenschappen heeft, die ontsteking en neurogene pijn bij migraine kunnen verminderen.
 
Referentie:
Zareie A, Sahebkar A, Khorvash F, et al. Effect of cinnamon on migraine attacks and inflammatory markers: A randomized double‐blind placebo‐controlled trial. Phytotherapy Research 2020;34(11):2945-2952.
 
Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/5278

Comments are closed.