Invloed van DHEA op gewicht van oudere vrouwen: een meta-analyse

DHEAEr zijn veel klinische studies die het positieve effect van suppletie met DHEA (dehydro-epiandrosteron) hebben laten zien op de testosteronconcentraties in het bloed en het gewicht (Body Mass Index, BMI). Er is echter nog onvoldoende bewijs dat DHEA ook voor ouderen een testosteronverhogend en BMI-verminderend middel is.
 
DHEA is een steroïde hormoon dat uit cholesterol wordt gemaakt en een voorloperhormoon van onder meer testosteron en oestrogeen. De productie van DHEA start rond de puberteit en piekt rond 20 jaar. Als we 75 jaar oud zijn, dan is het gehalte DHEA in het bloed 80 procent lager dan rond de 25 jaar. DHEA heeft veel positieve invloeden: het vermindert onder meer ontstekingen en stimuleert of verbetert de cognitie, insulinegevoeligheid, het geheugen en immuunsysteem. Het is bekend dat de daling van de testosteronconcentraties in het bloed met de leeftijd onder andere tot verminderde spiermassa en botdichtheid leidt.
 
In een meta-analyse is de invloed van DHEA-suppletie op het testosterongehalte en het gewicht bij oudere vrouwen onderzocht. Uit vier wetenschappelijke databases (EMBASE, PubMed/MEDLINE, Scopus en Web of Science) werden onderzoeken verzameld die DHEA vergelijken met een placebo. Zo werden uit negen onderzoeken de gegevens van 793 oudere vrouwen geselecteerd van 60 jaar en ouder. De resultaten laten zien dat na toediening van DHEA het testosterongehalte significant toenam en het gewicht significant afnam. De onderzoekers concluderen dat deze meta-analyse het gebruik van DHEA-suppletie bij oudere vrouwen ondersteunt; ook bij hen helpt het de testosteronconcentratie te verhogen en het gewicht te verminderen.
 
Referentie:
Hu, Y. et al. Impact of dehydroepiandrosterone (DHEA) supplementation on testosterone concentrations and BMI in elderly women: A dose-response meta-analysis of randomized controlled trialsReview Complement Ther Med, 2020 Nov 18;102620. PMID: 33220453.
 
Bron: https://www.vnig.nl/nieuws/wetenschap/invloed-van-dhea-op-gewicht-van-oudere-vrouwen-een-meta-analyse/

Comments are closed.