Infarctrisico verminderen met foliumzuur

foliumzuurDe bloeddrukverlager enalapril kan in combinatie met foliumzuur effectief het risico van een infarct verminderen bij personen met hoge bloeddruk.

 

In de China Stroke Primary Prevention Trial werden meer dan 20.700 personen gedurende vijf jaar gevolgd. Ze hadden hoge bloeddruk, maar nog geen hersen- of hartinfarct gehad. De proefpersonen werden willekeurig in twee groepen verdeeld. In de eerste groep kregen ze dagelijks 10 mg enalapril. In de tweede groep kregen ze eveneens 10 mg enalapril, maar dan gecombineerd met 800 mcg foliumzuur per dag.

 

De proefpersonen die de bloeddrukverlager in combinatie met foliumzuur kregen hadden tijdens de volgperiode met 21% significant minder kans op het krijgen van een eerste infarct in vergelijking met de personen die alleen behandeld werden met enalapril. Ook het algehele cardiovasculaire risico (hart- of vaataandoening, cardiovasculaire sterfte en infarct) was significant lager met 20%. De kans op een hersenbloeding of sterfte was respectievelijk met 7% en 6% lager, maar dit verschil was niet significant. Het effect bleek het grootst bij personen met een lage foliumzuurspiegel aan het begin van de studie.

 

De combinatie van enalapril met foliumzuur beschermt personen met hoge bloeddruk tegen cardiovasculaire aandoeningen.

 

Referentie:
Huo Y, Li J, [..], Hou FF; CSPPT Investigators. Efficacy of Folic Acid Therapy in Primary Prevention of Stroke Among Adults With Hypertension in China: The CSPPT Randomized Clinical Trial. JAMA 2015; 313(13):1325-35

 

Bron: ortho.nl

Comments are closed.