Hoge ALA-inname vermindert sterfterisico met 10%

LijnzaadEen meta-analyse van 41 onderzoeken toonde aan dat de inname van alfalinoleenzuur (ALA) via de voeding geassocieerd is met een verminderd risico op sterfte door alle oorzaken, door hart- en vaatziekten en coronaire hartziekten, en een iets hoger risico op sterfte door kanker. Hogere bloedspiegels van ALA correleerden met een verminderd risico op sterfte door alle oorzaken en mortaliteit door coronaire hartziekten.
 
Een internationaal team van onderzoekers analyseerde de resultaten van 41 studies die tussen 1991 en 2021 zijn gepubliceerd met betrekking tot de associaties tussen ALA (omega-3) en het risico op overlijden door alle oorzaken, hart- en vaatziekten en kanker. Bij deze onderzoeken waren in totaal ongeveer 120.000 deelnemers tussen 18 en 98 jaar betrokken, die tussen de 2 en 32 jaar werden gevolgd. Er werd gecorrigeerd voor leeftijd, gewicht, rookstatus, alcoholgebruik en lichamelijke activiteit.
 
De onderzoekers stelden vast dat een hoge inname van ALA geassocieerd is met respectievelijk 10%, 8% en 11% lager risico op sterfte door alle oorzaken, hart- en vaatziekten, en coronaire hartziekten. In hun analyse van weefselbiomarkers ontdekten de onderzoekers dat ook hogere bloedspiegels van ALA geassocieerd zijn met lagere risico's op overlijden door alle oorzaken en coronaire hartziekten.
 
Een hogere inname van ALA was echter geassocieerd met een iets hoger risico op kankersterfte. ALA is gevoelig voor oxidatie en kan bijvoorbeeld oxylipines produceren, die DNA-schade kunnen veroorzaken. Dit kan het risico op kanker verhogen, aldus de onderzoekers.
 
Vanwege het observationele karakter van de onderzoeken kan geen causaliteit worden vastgesteld. Niettemin draagt deze studie bij ​​aan bewijs dat meervoudig onverzadigde vetzuren potentiële gezondheidsvoordelen hebben.
 
Referentie:
Naghshi, S., Aune, D., Beyene, J.,Dietary intake and biomarkers of alpha linolenic acid and risk of all cause, cardiovascular, and cancer mortality: systematic review and dose-response meta-analysis of cohort studies. BMJ, 2021, 375.
 
Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/5681

Comments are closed.