Hersenen 55-plussers baat bij bewegen

BewegenBewegen op zoveel mogelijk dagen van de week is een effectief behandeladvies voor het verbeteren van de hersenfuncties van 50-plussers, ongeacht de cognitieve status van de oudere. Dat blijkt uit een Australisch onderzoek van de Universiteit van Canberra in het British Journal of Sports Medicine. Geheugen en denkvermogen hebben het meest baat bij regelmatige beweging, waarbij hart en spieren getraind worden en de doorbloeding van de hersenen gestimuleerd wordt.

 

Voor de review werden 39 gerandomiseerde gecontroleerde studies geanalyseerd, die het effect van gestructureerde bewegingsprogramma’s gedurende minimaal vier weken op de hersenfunctie van mannen en vrouwen ouder dan vijftig jaar hadden onderzocht. De effecten bleken significant bij beoefening van aerobics, krachttraining, een combinatie van aerobics en krachttraining, en tai chi, wanneer er per sessie minimaal 45-60 minuten met een matige intensiteit werd bewogen. De resultaten bleken onafhankelijk van de cognitieve status van de 50-plussers bij aanvang van de studies.

 

Beweging zorgt voor meer bloed, zuurstof en voedingsstoffen naar de hersenen en een meer aanmaak van groeihormonen. Aerobics verbeterde vooral cognitieve vaardigheden zoals lezen, denken, leren en beredeneren, terwijl krachttraining de zogenoemde uitvoerende functies verbeterde, zoals het geheugen en het vermogen tot plannen en organiseren.

 

Niet alle ouderen zullen in staat zijn om aan aerobics of krachttraining te doen, omdat het te zwaar is. Dan kan tai chi worden aanbevolen. Uit het onderzoek bleek dat de hersenfunctie al bij één of twee keer per week matig intensief bewegen verbeterde, maar de kans op verbetering wordt groter naarmate er meer bewogen wordt.

 

In Nederland geldt een bewegingsadvies voor 55-plussers van minstens vijf, maar bij voorkeur zeven dagen per week een half uur bewegen (hond uitlaten, tuinieren, sporten). Daarnaast wordt aangeraden minimaal twee keer per week aan krachttraining te doen.

 

Referentie:
Northey JM, Cherbuin N, Pumpa KL et al. Exercise interventions for cognitive function in adults older than 50: a systematic review with meta-analysis. Br J Sports Med; april 2017. doi:10.1136/bjsports-2016-096587

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/2904

Comments are closed.