Haaranalyse verraadt vitamine D-status

human-hairOnderzoekers uit Dublin zijn erin geslaagd de vitamine D-status af te leiden uit menselijk hoofdhaar. Dat is een kleine doorbraak in het onderzoek rond vitamine D-tekort, want tot nu toe was de bepaling van de vitamine D-status veeleer een momentopname. In de zomer kan de vitamine D-status dan wel oké zijn, het sluit ernstige tekorten in de winter niet uit. Omdat hoofdhaar 1 cm per maand groeit, kan een haar die lang genoeg is de vitamine D-status van meerdere maanden weergeven.

 
Het meten van vitamine D in haar is op zich geen grote uitdaging. Hetzelfde wordt gedaan voor hormonen die evenals vitamine D vetoplosbaar zijn en in hoofdhaar detectbaar zijn. Het komt er nu op neer om de dynamiek tussen serum-vitamine D en haar-vitamine D beter in kaart te brengen. Terwijl serum-vitamine D in de studiegroep min of meer dezelfde was, was er inderdaad grote variatie in concentratie aan vitamine D in de haarstalen.

 

Meting van vitamine D in hoofdhaar kan een belangrijk instrument worden in bevolkingsonderzoek rond vitamine D. Een andere interessante toepassing is archeologische bepaling van de vitamine D-status van historische volkeren, zoals er maar haar voor handen is. De detectietechniek zal nog op punt gesteld moeten worden, geven de onderzoekers toe.

 

Referentie:
Zgaga L, Laird E, Healy M. 25-Hydroxyvitamin D Measurement in Human Hair: Results from a Proof-of-Concept study. Nutrients. 2019 Feb 18;11(2). pii: E423.

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/4221

Comments are closed.