Groene thee voor warme handen en voeten

groene theeHet drinken van groene thee is nuttig bij overgevoeligheid voor kou. Dat blijkt uit een Koreaanse studie gepubliceerd in het internationale Tijdschrift voor Cosmetische Dermatologie. Het is het eerste klinische onderzoek waarin de werkzaamheid van gefermenteerde groene thee op de perifere huid is geëvalueerd bij patiënten, die snel koude handen en voeten hebben bij lage temperaturen; één van de meest voorkomende klachten bij Aziatische vrouwen.

 

Aan deze gerandomiseerde en placebogecontroleerde klinische studie deden zestig Koreaanse vrouwen mee met koude handen en voeten bij lage temperaturen. Zij werden willekeurig ingedeeld in twee groepen waarbij de ene helft gefermenteerde groene thee dronk en de andere helft de placebo (warm water) ontving. De huidtemperatuur van de handen en voeten werd gemeten met behulp van digitale infrarood thermografie zowel voor als 15, 30, 45 en 60 minuten na de orale toediening van de thee of placebo.

 

Na het drinken van de gefermenteerde groene thee bleek de huidtemperatuur van de handen en voeten van die groep significant hoger dan bij de groep die warm water hadden gedronken. Het temperatuurverschil tussen de vinger en de handrug was significant lager in de groep die gefermenteerde groene thee had gedronken dan in de placebogroep. Er zijn meer studies nodig om de langdurige effecten van de gefermenteerde groene thee op overgevoeligheid voor kou te evalueren en het onderliggende fysiologische mechanisme te ontrafelen.

 

Referentie:
Lee E, Lee BJ, Ha J et al.Efficacy of fermented green tea on peripheral skin temperature: a randomized and placebo-controlled clinical study. J Cosmet Dermatol. sept 2016; 15(3):226-30. doi:10.1111/jocd.12205.

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/2718

Comments are closed.