Goede seleniumstatus vermindert sterftekans door vaatziekten

SeleniumEen voldoende serumniveau selenium verlaagt de kans op hartfalen en sterfte, althans bij niet-rokers. Dat wijst een Nederlandse cohortstudie1 uit, die eind 2021 verscheen in het European Journal of Heart Failure. Het belang van het sporenelement blijkt ook uit resultaten van een Chinees onderzoek,2 in januari 2022 gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition. Want ook diabetici lijken hun overlijdensrisico, al dan niet als gevolg van hartaandoeningen, te kunnen beperken door een goede serumconcentratie selenium.
 
Voor de Nederlandse studie werden gegevens gebruikt van 5.973 personen met een gemiddelde leeftijd van 53,6 jaar. De follow-up lag rond 8,4 jaar. Hun gemiddelde concentratie selenium was 84,6 µg/L, hoger dan het minimaal noodzakelijk geachte niveau van 70 µg/l. Een lage seleniumstatus ging vaker samen met bloedarmoede, ijzertekort, hoger CRP-niveau en een hogere BMI. Er was een sterk verband met roken en wanneer afzonderlijk werd gekeken naar niet-rokers - ongeveer 72% van de deelnemers - bleek selenium het risico te verkleinen op het ontstaan van hartfalen en op overlijden. Voldoende selenium in het bloed is in Nederland extra van belang vanwege de relatief lage bodemconcentratie.
 
De Chinese studie betrof 3.199 volwassenen met diabetes type 2, die een gemiddelde serumconcentratie selenium hadden van 127,0 µg/L. Na een follow-up van gemiddeld 12,6 jaar waren 1.693 van hen overleden, onder wie 425 als gevolg van hartaandoeningen. Deelnemers met een seleniumstatus in het hoogste kwartiel hadden ten opzichte van degenen in het laagste kwartiel een 31% verlaagde kans op sterfte. Dat risicoverschil was 34% voor sterfte als gevolg van hartziekten. Bovendien was er een lineaire dosis-responsrelatie tussen serumconcentratie selenium en sterfte. Door rekening te houden met leeftijd, sekse, ras, rookstatus, BMI, fysieke activiteit, duur van de diabetes en de HbA1c-concentratie trad in deze verbanden geen wezenlijke verandering op.
 
Referenties:
1 Al-Mubarak AA, Grote Beverborg N, Suthahar N, et al. High selenium levels associate with reduced risk of mortality and new-onset heart failure: data from PREVEND. Eur J Heart Fail. 2021 Dec 20.
2 Qiu Z, Geng T, Wan Z, et al. Serum selenium concentrations and risk of all-cause and heart disease mortality among individuals with type 2 diabetes. Am J Clin Nutr. 2022 Jan 11;115(1):53-60.
 
Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/5848

Comments are closed.