Goede antioxidant-capaciteit beschermt tegen pancreaskanker

PancreasPancreaskanker is nog steeds een van de dodelijkste kankers, en het aantal nieuwe gevallen stijgt flink: de tumor wordt meestal veel te laat ontdekt, op een ogenblik dat er nog nauwelijks behandelingsopties én een zeer korte overlevingsduur zijn.
 
Een grootschalige studie (VS, bijna 100.000 volwassenen) onderzocht het verband tussen de totale antioxidant capaciteit (TAC) en het risico op diverse kankers. De TAC is een maat voor de totale inname van antioxidanten via de voeding.
Hieruit bleek o.a. dat er een omgekeerde associatie was tussen de TAC van een individu, en het risico op het krijgen van, of het overlijden aan pancreaskanker. De deelnemers werden gegroepeerd in 4 groepen, naargelang de hoogte van hun TAC. De groep met de hoogste TAC bleek een bijna 50% lager risico te hebben op het ontwikkelen van pancreaskanker, én om er aan te overlijden. De verlaging van het risico liep dus samen met de hoogte van de TAC.
Er werd echter geen verband gevonden met antioxidanten-suppletie.
 
Referenties:
Guo-Chao Zhong et al. Total Antioxidant Capacity and Pancreatic Cancer Incidence and Mortality in the Prostate, Lung, Colorectal, and Ovarian Cancer Screening Trial. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 2020 May;29(5):1019-1028.
Zhang ZQ et al. Adherence to the 2018 World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research cancer prevention recommendations and pancreatic cancer incidence and mortality: A prospective cohort study. Cancer Med. 2020 Sep;9(18):6843-6853.
Zhang ZQ et al. Research cancer prevention recommendations and pancreatic cancer incidence and mortality: A prospective cohort study. Cancer Med. 2020 Sep;9(18):6843-6853.
 
Bron: ABC Gezondheid

Comments are closed.